Puhu puhtaasti – huolehdi myös puhelimesi hygieniasta

Kolmen nuoren äitinä kokemukseni on, että varsinkin tässä ikäluokassa läheisin seuralaisemme on kännykkä. Se on kädessä lähes 24/7, se koskettaa kasvojamme päivittäin, varmasti satoja kertoja riippumatta tilanteessa missä olemme. Sen kanssa syödään, nukutaan ja ollaan jopa vessassa. Siihen vastataan ja sitä näpytellään tilanteessa kuin tilanteessa.Jopa terveydenhuollossa on tullut todistetuksi tilanteita, jolloin hoitohenkilökunnan puhelin pirisee ja siihen vastataan välittömästi, olitpa sitten hoitamassa haavaa tai valmistamassa potilaskeittiössä voileipiä.

Puhelin on lämmin kasvualusta mikrobeille ja amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kosketusnäyttöpuhelin pinnalla kasvaa noin 4000 bakteeria/neliösenttimetriä (cm2). Oman puhelimeni näytön koko on 78 cm2 eli pikaisella laskutoimituksella näytöllä asustava bakteerimäärä on noin 312 000. Edes 17-vuotiaallani ei taida olla näin montaa ”some”-kaveria.

American Journal of Infection Control lehdessä julkaistiin vuonna 2010 tutkimus terveydenhuollon työntekijöiden puhelinten hygieniasta. Tutkijat ottivat bakteeriviljelynäytteet 288 puhelimesta. Näistä 44 % oli kontaminoitunut haitallisilla eli tautia-aiheuttavilla bakteereilla. Näistä bakteereista 7.3 % oli MRSA:ta eli antibiooteille vastuskykyistä stafylokokkia. 31 % työntekijöistä kertoi puhdistavansa puhelimensa ajoittain, mutta ei säännöllisesti.

Hämmästyttääkö tämä tulos? Periaatteessa sen pitäisi, koska oletetaan terveydenhuollon tilojen olevan puhtaita ja henkilökunnan huolehtivan käsihygieniastaan ja pintojen puhdistuksesta. Terveydenhuollon tiloissa on myös tautia-aiheuttavia mikrobeita enemmän kuin esim. kotona tai toimistotiloissa.

Ovatko likaantuneet puhelimet suuri ongelma? Mielestäni ne ovat ainakin kasvava ongelma, koska mobiililaitteiden käyttö tulee koko ajan lisääntymään.

Miten sitten vähentää riskiä? Keinot ovat periaatteessa helpot ja olemassa. Jokaisen tulisi huolehtia käsihygieniastaan, varsinkin kun käytetään yhteiskäytössä olevia mobiililaitteita. Kännykän ruudun pyyhkiminen edes työpäivän päätteeksi on askel eteenpäin.

Terveisin

KiiltoCleanin Killi