Päivittyvä uutinen: Ukrainan tilanne

Viimeisin päivitys 3.8.2022 
 
Olemme syvästi järkyttyneitä siitä, että hirvittävä tilanne Ukrainassa jatkuu horjuttaen lukemattomien ihmisten arjen perustuksia. Kiilto tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaa kohtaan. Tässä haastavassa tilanteessa koemme, että meidän tärkein tehtävämme on paikallisten kiiltolaisten sekä heidän läheistensä turvallisuuden varmistaminen ja auttaminen. Seuraamme kriisiä tiiviisti ja päivitämme tätä artikkelia tilanteen muuttuessa.

Vaikutus toimintaamme Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä  

Olemme toimineet Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Toimintamme Ukrainassa on tällä hetkellä keskeytetty. 

Kuten ilmoitimme 17.3., Kiilto on aktiivisesti etsinyt uusia omistajia tytäryhtiöilleen Venäjällä. Tytäryhtiöiden myynnissä ei ole kysymys taloudellisen voiton tavoittelusta, vaan laillisesta tavasta poistua Venäjän markkinoilta.

Kiilto ja Bergauf Group pääsivät heinäkuussa sopimukseen yrityskaupasta. Bergauf Group, yksi Venäjän suurimmista rakennuskemikaalien valmistajista, ostaa Kiilto-konsernin Venäjän toiminnot. Yrityskauppa edellyttää Venäjän viranomaisten hyväksyntöjä, jotka odotetaan saatavan lähikuukausina. Ostettavat yhtiöt ovat AO Kiilto-Klei, OOO Kiilto Family ja OOO Kiilto-Klei Ramenskoe.

Aktiiviset neuvottelut Kiillon muiden yhtiöiden myynnistä ovat Venäjällä parhaillaan käynnissä. Toimintamme Valko-Venäjällä on päättynyt. 

Siirtymäaikojen jälkeen liiketoimintojen omistajuuden vaihduttua Kiilto tai Kiillon brändit eivät tule jatkamaan Venäjällä. Siirtymä toteutetaan noudattaen pakotteita ja lainsäädäntöä sekä huolehtien henkilöstömme turvallisuudesta.

Tukemme Ukrainalle

Olemme huojentuneita saamistamme tiedoista, joiden mukaan ukrainalaiset työntekijämme perheineen ovat tällä hetkellä turvassa. Kartoitamme heidän yksilöllisiä tarpeitaan ja avuntoiveitaan pyrkien löytämään konkreettisia tapoja auttaa näissä vaikeissa olosuhteissa.

Ensimmäisen vaiheen apuna maksoimme ukrainalaisille työntekijöillemme ennakkoon kahden kuukauden palkan ja tavoitepalkkion vuoden 2022 osalta. Seuraamme tilannetta tiiviisti, ja muita auttamismenetelmiä selvitetään ja päätetään joustavasti muuttuvan tilanteen ja muuttuvien tarpeiden mukaan.

Olemme lahjoittaneet 50 000 euroa Kirkon Ulkomaanavulle konfliktista kärsivien ihmisten auttamiseksi kriisialueella. Lisäksi olemme lahjoittaneet yhdessä Instan kanssa 10 000 euroa ukrainalaisten auttamiseksi paikallisen Perheyritysten liiton sisarjärjestön kautta.

Olemme lähettäneet kriisialueelle hygieniatuotelahjoituksia Suomesta, Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. Yhdessä Udvikling Assensin ja muiden paikallisten yritysten kanssa lähetimme Tanskasta Puolan ja Ukrainan rajalle rekan, jossa oli tavaralahjoituksia yhteensä 14,5 tonnin painosta. Lähetys sisälsi mm. saippuaa, käsivoidetta, käsien desinfiointiainetta, vaippoja, äidinmaidonkorviketta, vaatteita, juomaa, patjoja ja tyynyjä. Raisiosta lähetimme Pamark Groupin organisoiman keräyksen mukana käsihuuhteita ja desinfektiopyyhkeitä avuksi kriisialueelle. Ruotsista olemme lahjoittaneet käsidesinfiointiaineita Ukrainan terveydenhuollolle yhteistyössä Swedish Medtech and Labtechin kanssa UkrainaTransportenin kautta. Norjasta olemme lahjoittaneet käsidesinfektioaineita EagleMissionin kautta.

Kiilto Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä 

Kiillolla on ollut Ukrainassa 20 työntekijää paikallisessa tytäryhtiössä TOV Kiilto-Kleissä ja toimistomme on sijainnut Kiovassa. 

Venäjällä Kiillolla on kolme tytäryhtiötä: Kiilto Family LLC, KiiltoClean LLC ja AO Kiilto-Klei. Olemme toimineet Venäjällä vuodesta 1995 ja työllistämme siellä yhteensä noin 200 henkilöä. Toimipaikkamme sijaitsevat Pietarissa, Ramenskoessa, Kalugassa, Levashovossa ja Moskovassa, joista tuotantoa on Ramenskoessa, Levashovossa ja Kalugassa. Venäjällä valmistettuja tuotteita myydään Venäjällä ja Valko-Venäjällä, ja niitä on viety ainoastaan Valko-Venäjälle. 

Valko-Venäjällä meillä on ollut 5 työntekijää paikallisessa tytäryhtiössämme IOOO Kiilto Kleissä ja toimistomme on sijainnut Minskissä. 

Vaikutukset tuotantoomme ja toimituksiimme ETA-maissa 

Ukrainan tilanne on erittäin huolestuttava, ja sillä on monitahoisia vaikutuksia globaaleihin toimitusketjuihin ja siten tuotteiden saatavuuteen ja hintoihin. Teemme kaikkemme minimoidaksemme nämä vaikutukset. Toimintamme kriisialueen ulkopuolella ei ole riippuvainen venäläisistä, valkovenäläisistä tai ukrainalaisista raaka-aineista. 

Jos kriisi jää lyhytaikaiseksi, emme näe sillä olevan vaikutuksia tuotteidemme saatavuuteen ETA-maissa. Kriisin pitkittyessä vaikutukset alkavat näkyä toimitusketjussa mm. kohonneina energia-, raaka-aine- ja logistiikkakustannuksina, raaka-aineiden saatavuuden heikkenemisenä, pidempinä toimitusaikoina ja logistiikan haasteina. Jos tilanne pitkittyy, arvioimme sen vaikuttavan suuresti myös kemianteollisuuden kustannuksiin.

Lisätietoa 

Seuraa tätä päivittyvää artikkelia saadaksesi viimeisimmät tiedot tilanteesta ja sen vaikutuksista toimintaamme. Tarkempia toiminto-, markkina- ja liiketoimintokohtaisia lisätietoja saat tarvittaessa Kiillon yhteyshenkilöltäsi.