Musiikki ilahduttaa ja yhdistää työpaikkakuorossa

Musiikilla on erikoinen kyky viedä kuulijansa hetkessä aikamatkalle. Musiikki tarttuu tunnetiloihin ja elämänvaiheisiin kuin magneetti: kun muistoista tuttu kappale alkaa soida, mieleen nousee kokemuksia, tunteita ja tuoksuja menneestä. Musiikin taikaa koettiin toukokuussa Kiilto Ensemblen esiintyessä Lempäälän Ehtookodolla, kun laulut nostivat yleisön mieliin omia musiikki- ja kuoromuistoja. Kiillon kuorossa uusia muistoja luodaan yhdessä ja virkistytään uutta oppimalla.

Kiilto Family -konsernin pääkonttorille Lempäälään perustettiin keväällä 2015 työntekijöiden yhteinen kuoro. Idean puuhanaisena oli Kiilto Oy:n tutkimusavustaja Satu Jyräkoski.

– Idea kuorosta tai yleensä yhdessä laulamisesta muhi jo useita vuosia ennen kuoron kokoamista. Tuotekehityksessä meillä on ollut tapana laulella töiden lomassa ja varsinkin yhteisissä illanistujaisissa. Siitä se idea sitten lähti etenemään, Satu kertoo.

Kun ajatuksesta innostuneita lauluääniä alkoi olla tarpeeksi koossa, harrastusidea esiteltiin Kiilto Familyn HR-osastolle ja kuorotoimintaa alettiin käynnistellä. Henkilöstölle järjestettyä harrastustoimintaa on Lempäälässä tarjolla paljon erilaisten liikuntavuorojen, -mahdollisuuksien ja lajitutustumisten muodossa. Kuoro täydentää harrastusvalikoimaa tuomalla henkilöstölle liikunnan rinnalle toisenlaisen mahdollisuuden virkistymiseen.

– Kuorossa on mukava käydä laulelemassa siksi, että silloin unohtuu kaikki muut päässä pyörivät ajatukset ja tulee keskityttyä pelkästään laulamiseen. Se on eräänlainen rentoutumishetki työviikon keskellä, Kiilto Oy:n tuotekehityspäällikkö Marjaana Mussalo kertoo kuorokokemuksistaan.

 

Kuoro on enemmän kuin ääntensä summa

  

Kiilto Ensemble -kuoroa ohjaa ja vie eteenpäin Tampereen Laulukoulullakin laulunopettajana toimiva Maija Halme. Maijalla on opettamiseen rohkaiseva ja innokas ote, joka tarttuu myös laulajiin. Kuorolaulu on tiimityötä parhaimmillaan: vaikka välillä opetellaankin laulamaan kovaa ja korkealta, kuorossa ei lauleta kilpaa. Tärkeää on oppia kuuntelemaan myös muita ja löytää toimiva, yhteinen sointi.

Ehtookodon esiintyminen oli Kiillon laulajille ensimmäinen keikka oman talon ulkopuolella. Aikaisemmin heitä on kuultu Lempäälässä Kiillon joululounaalla. Esiintymiset tuovat harrastukseen mukavia välietappeja ja oppimista tukevia tavoitteita. Vaikka esiintyminen voi jännittääkin, kuorossa on joukkovoimaa, joka saa uskaltamaan.

– Ennen kaikkea yhdessä laulaminen antaa hyvän mielen ja toimii erinomaisena stressilääkkeenä. Onnistumisen iloakin saa, kun oppii koko ajan uutta, toteaa Kiilto Oy:n tutkimusavustaja Päivi Jokinen.

– Yhdessä laulaessa omakin ääni kuulostaa niin ihanalta! Minähän vielä olen sellainen itkupilli: kun porukka laulaa kauniisti niin minä se vain pillitän, Päivi jatkaa pilke silmäkulmassaan.

Nuotin vieressä on vielä tilaa

 

Kiillon kuorossa oppiminen on sekä hauskaa että helppoa, eikä harrastamiseen suhtauduta liian ryppyotsaisesti.

– Tutussa porukassa ei haittaa, vaikkei aina laulu niin sujuisikaan. Pääasia on hauska yhteistoiminta. Ja täytyy aina muistaa, että nuotin vieressä on tilaa, Marjaana naurahtaa.

Kesällä kuorolaisten yksittäiset äänet kaikuvat varmasti lomalaitumilla, laineilla ja laitureilla eri puolilla maailmaa, mutta syksyllä laulamista jatketaan yhdessä taas uusien kappaleiden innostamina. Mukaan toivotaan myös uusia laulajia.

– Yhdessä laulamisesta ollaan kaikki varmasti saatu irti paljon tai oikeastaan vieläkin enemmän! Ja elokuussa olemme jälleen innolla jatkamassa mukavaa yhdessäoloa, Satu summaa kuorolaisten mietteet.