Muistutus käsihygieniasta terveydenhuollossa!

Käsihygienia on tärkeä infektioiden torjunnan osa-alue terveydenhuollossa. Hyvä käsien ihon kunto on oleellinen osa henkilökunnan käsihygieniaa.

Käsien vesipesu kuivattaa käsien ihoa ja tämän vuoksi nykysuosituksena terveydenhuollossa on, että käsien vesipesu korvataan käsihuuhteella aina kun se on mahdollista. Tutkimusten mukaan terveydenhuollon työntekijät käyttävät käsien pesuun aikaa alle 10 sekuntia. Alle 10 sekunnissa käsien mikrobimäärä vähenee korkeintaan puoleen, pahimmassa tapauksessa se voi myös lisääntyä. Nykysuosituksena on, että kädet pestään vedellä ja pesunesteellä ainoastaan silloin, kun ne ovat likaiset tai ne tuntuvat likaisilta, muuten käsihygieniasta huolehditaan käyttämällä käsihuuhteita.

Tutkimusten mukaan hieromalla 30 sekuntia alkoholipohjaista käsihuuhdetta käsien iholle voidaan mikrobien määrää vähentää promilleen lähtötasosta. Käsien desinfektiohieronnan teho edellyttää oikeaa tekniikkaa. Käsihuuhdetta otetaan 3 ml, jolloin kuivumiseen kuluva hieronta-aika on 30 sekuntia. 3 ml on kaksi painallusta pumppupullosta tai kaksi painallusta dispenserpussista. Mikäli kädet kuivuvat 10-15 sekunnissa, huuhdetta on otettu liian vähän.

Jotta käsihygieniaa toteutetaan suositusten mukaisesti edellyttää se, että käytössä oleva käsihuuhde on laadukas ja miellyttävä käyttää. Sen alkoholipitoisuuden tulee olla vähintään 70 –p %. Nostamalla alkoholipitoisuutta, ad. 73,5 – p %, saadaan parannettua tuotteen virusidista tehoa. Hyvässä käsihuuhteessa tulee olla ihoa hoitavia aineita sopivassa suhteessa. Näin alkoholin ihoa kuivattava ominaisuus saadaan minimoitua. Hyvä käsihuuhde ei tunnu käytössä tahmealta, eikä ryyniydy useammankaan käyttökerran jälkeen.

Jos käsihuuhde kirvelee iholla, on se merkki siitä, että ihon pintakerros on rikki. Tällaisessa tilanteessa käsidesinfektiohuuhteen käyttöä tulee jatkaa ja vastaavasti käsien vesipesua vähentää entisestään. Nämä toimenpiteet edesauttavat ihon paranemista.

Suojakäsineitä käytettäessä kädet tulee desinfioida ennen käsineiden pukemista ja niiden riisumisen jälkeen.

Kiilto on tuotekehittänyt ja valmistanut käsihuuhteita 35 vuoden ajan. Hygieniakäytännöt ja -suositukset ovat muuttuneet paljon sinä aikana – itse tarkoitus on pysynyt samana. Käsihuuhteen käytöllä on haluttu estää taudinaiheuttajien leviäminen ja edesauttaa hyvän hygieniatason säilymistä.

Tutustu tuotteisiin: