Märkätilajärjestelmät satojen asuntojen putkiremonttiin

Luotettava tavarantoimittaja hoitaa työnsä niin sujuvasti, ettei sitä edes huomaa.

Luotettava tavarantoimittaja hoitaa työnsä niin sujuvasti, ettei sitä edes huomaa.

Kiillon märkätilajärjestelmille riittää kysyntää Helsingin Munkkivuoressa. Perinteikäs perheyritys on mukana Suomen mittavimpiin kuuluvassa putkiremontissa Ulvilantie 29:ssä.

Jotakin urakan mittakaavasta kertoo se, että työmaaksi muuttunut asuinalue käsittää peräti kymmenen kerrostaloa. Vuonna 1961 valmistuneen taloyhtiön putket ovat tulleet 50-vuotisen elinkaarensa päähän.

Putkien ohella uusitaan jokaisen 470 asuinhuoneiston kylppäritilat sekä talojen saunaosastot.

Taloyhtiön rakennustyöt kestivät aikanaan nelisen vuotta. Paikalliset kuvaavatkin mielellään asuinaluettaan pienoiskyläksi.

Lähes 60 vuotta myöhemmin tehtävän saneerausurakan kestoksi on arvioitu kaksi ja puoli vuotta. Kustannusarvio on 24 miljoonaa euroa.

”Kiillon näkökulmasta kyse on erittäin kiinnostavasta remonttikohteesta, onhan se kokoluokaltaan hyvin poikkeuksellinen”, Kiillon myynti- ja kehityspäällikkö Jari Kuronenluonnehtii.

Märkätilojen tuoteratkaisut pohditaan yhdessä

Kiilto toimittaa mittavan työmaan kylpyhuoneisiin Kerafiber-märkätilajärjestelmänsä. Kohteen edellyttämät tuoteratkaisut on tehty läheisessä yhteistyössä rakennusurakasta vastaavan yhteistyökumppanin Peabin kanssa.

Periaate kuvaa laajemminkin Kiillon asiakaslähtöistä ajattelumallia.

”Haluamme kuunnella asiakkaitamme herkällä korvalla ja olla luotettava kumppani. Ongelmatilanteissa haluamme tarjota asiantuntemustamme ja ratkaisuehdotuksia, jotka auttavat asiakasta pääsemään tavoitteisiinsa”, Kuronen kuvailee.

Peabin työpäällikkö Juho Vainikka tuntee Kiillon vuosien takaa. Hän kertoo yhtiön valikoituneen yhteistyökumppaniksi luotettavan palvelun ja hinta-laatusuhteeltaan hyvien tuotteidensa ansiosta.

”Työmaalla lähes kaikki hallitsevat Kiillon märkätilajärjestelmän asennuksen. Lisäksi kyse on suomalaisista tuotteista”, hän sanoo.

Iso työmaa, tarkat toimitukset

Ulvilantien kaltainen poikkeuksellinen korjausurakka edellyttää toimivaa logistista ketjutusta. Kun työkohteet sijaitsevat kuuden hehtaarin kokoisella alueella, tavaratoimitusten täsmällisyys ja kohdennus korostuvat.

”Eräs syy Kiillon valintaan oli se, että toimitukset tulevat nopeasti ja ajallaan. Jos kuorma otetaan Ulvilantien kokoisella alueella esimerkiksi tontin toiseen päähän, kuljetus- ja säilytyskustannukset nousevat ajan myötä aivan järjettömiksi. Siksi otamme tavaratoimitukset yleensä suoraan porraskäytäviin”, Vainikka kuvailee.

Jari Kuronen arvioi, että kylpyhuoneet ja taloyhtiön saunaosastot yhteen laskien Ulvilantien urakassa on vedeneristettävää ja laatoitettavaa hyvinkin 10 000 neliön edestä. Hänen mukaansa mittavan hankkeen tavaratoimitukset sujuvat omalla painollaan.

Työkohteet tutkitaan huolella

Uuteen saneerauskohteeseen Kuronen tutustuu yhteistyökumppanin kanssa mielellään etukäteen, ennen varsinaisen urakan alkua. Tuolloin käydään läpi esimerkiksi kohteen aikataulut, työvaiheet, logistiikka ja mahdolliset koulutustarpeet.

Samalla pyritään hakemaan rakentamisen kannalta soveliaimmat tuoteratkaisut. Yhteistyö ja tietojen vaihto jatkuu myös töiden aikana. Kuronen kertoo käyvänsä mielellään itse työmaalla esimerkiksi kun ensimmäinen putkilinja on purettu.

”Samalla kylpyhuoneen pohjarakenteet nähdään tarkemmin ja voidaan vielä varmistaa, että käytössä on aikataulun ja kohteen kannalta järkevimmät tuotteet ja ratkaisut, jotta työvaiheesta toiseen päästään mahdollisimman ketterästi.”

Haasteisiin tartutaan saman tien

Rakennustyömailla syntyvät haasteet edellyttävät usein myös tavarantoimittajalta nopeaa reagointia. Kyse on tavallisesti heti ja nyt -tilanteista, joihin etsitään ratkaisua saman tien.

”Useimmiten kyseessä on jokin yksittäinen työvaihe tai detalji, johon halutaan vielä varmistus. Tilanne pyritään ratkaisemaan joko puhelimessa tai sitten mennään työmaalle mahdollisimman pian.”

Märkätilojen saneerauksissa esimerkiksi lattiavalujen kohdalla saattaa syntyä korjattavaa. Työpäällikkö Vainikka pitää tärkeänä, että tavarantoimittajan linjat ovat silloin auki.

”Esimerkiksi raakavalujen kaadot saattavat ennen vedeneristystä tarvita korjauksia. Tällaisiin valujen nostoihin haetaan sitten sopiva tuote”, hän kertoo.

Yhteistyö Kiillon kanssa on Vainikan mukaan toiminut saumattomasti. Tavarantoimittaja on hiukan kuin hyvä erotuomari, mikäli kaikki sujuu, ei sitä kunnolla edes huomaa.

”Tilaukset tulevat parhaimmillaan kahdessa tunnissa työmaalle. Miltään muulta tavaranvalmistajalta emme ole vastaavaa palvelua saaneet.”