Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on keskeinen osa toimivia ekosysteemejä ja yhteiskuntien kestävyyttä. Laskennat tuotteiden ja valmistuksen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen ovat vasta pilotointivaiheessa. Vakiintuneita tapoja laskea biodiversiteettivaikutuksia ei vielä ole ja monilta osin vaikutusten syntyprosesseja pyritään vasta ymmärtämään. Elinkaariarvioinnit (LCA) tarjoavat kuitenkin työkalun laskea ja selvittää, mitkä tuotteen elinkaaren vaiheet aiheuttavat suurimmat luontovaikutukset.
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on tunnistettu merkittäväksi ympäristöhaasteeksi, ja sen tilan seuraamiseen kehitetään yhä tarkempia mittareita ja laskentamenetelmiä. Päästölaskentojen rinnalla luonnon monimuotoisuus on noussut tärkeäksi teemaksi myös yrityksissä.
“Luonnon monimuotoisuus on viime vuosina noussut keskeiseksi teemaksi ja se esiintyy yhä useammin vastuullisuuskeskusteluissa. Kiillon täytyy pohtia, miten biodiversiteetti näkyy toiminnassamme ja millaisia tavoitteita sen osalta tulisi asettaa”, pohtii Environmental Manager Viivi Kettula.
Osana Kiillon Super Healthy Buildings –hankkeen toista työpakettia digitaaliseen ja kestävään rakentamiseen liittyen, Kiilto on syventynyt tarkemmin biodiversiteettivaikutuksiin kahden projektin avulla. Rakennus- ja kiinteistöalan yhtiön Granlundin vetämän luontojalanjäljen yhteishankkeen tavoitteena on ollut pilotoida luontojalanjälkilaskentaa tuote- ja rakennuskohtaisesti. Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston opiskelijoiden Kiillolle toteuttama projekti auttoi Kiiltoa ymmärtämään paremmin asiakkaiden odotuksia biodiversiteettiin liittyen.
Rakentamisen materiaalien luontovaikutusten laskenta pilottivaiheessa
Luontojalanjäljen arviointi on monimutkaisempaa kuin hiilijalanjäljen, koska luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvat vaikutukset ovat usein paikallisia eikä niitä voida sitoa yhteen yleispätevään mittariin.
Kiilto haluaa aktiivisesti seurata laskennan kehitystä ja osallistua Granlundin vetämän hankkeen kaltaisiin projekteihin.
Head of Product Management Eeva Kaataja Kiillon rakentamisen liiketoiminnasta näkee projektin erittäin merkityksellisenä, sillä rakentamisessa ostetaan ja käytetään suuria määriä raaka-aineita. Näin myös luontovaikutukset voivat olla merkittäviä.
“Olemme vastuussa siitä, että raaka-aineita käytetään viisaasti. Niiden tuhlaaminen tai väärinkäyttö olisi merkittävä rasite luonnon monimuotoisuudelle ja maapallolle, erityisesti rakentamisen suurten materiaalivirtojen vuoksi.”
Päästöillä merkittävin biodiversiteettivaikutus
Kiilto hyödyntää pilottiprojekteja valmistautuakseen tulevaisuuden regulaatioihin ja kehittääkseen biodiversiteettilaskennan osaamistaan.
“Testaamalla biodiversiteettilaskelmia saamme tietää, riittääkö meidän datamme laskemaan biodiversiteettivaikutuksia vai onko siinä puutteita”, kertoo Kaataja.
Biodiversiteettivaikutusten laskennat tarjoavat myös arvokasta tietoa siitä, miten niitä voidaan huomioida osana liiketoiminnan kehittämistä.
“Laskentaa voi käyttää sisäisenä työkaluna ohjaamaan päätöksentekoa esimerkiksi kierrätetyn raaka-aineen käyttämisestä neitseellisen raaka-aineen sijaan”, lisää Kettula.
Granlundin projektin mukaan hiilidioksidipäästöillä on merkittävin vaikutus biodiversiteettiin ilmastonmuutoksen kautta. Tämä korostaa päästövähennystavoitteiden merkitystä. Kiillon tavoite on vähentää epäsuoria päästöjä vuoden 2021 tasosta 21 % vuoteen 2031 mennessä.
Kiilto asiakkaan tukena luontovaikutuksen vähentämisessä
Kiillon asiakkaiden kiinnostus biodiversiteettilaskelmia kohtaan on kasvanut. Näin todetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston opiskelijoiden Kiillolle toteuttamassa kurssityössä.
“Luontovaikutusten laskennat voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi rahoituksen saamisessa. Vastuullisuusteemat huomioidaan entistä useammin myös osana kilpailutuksia. Niiden merkitys ei siis rajaudu vain oman liiketoiminnan kehittämiseen, vaan liittyvät suoraan yrityksen kilpailukykyyn. Kun vastuullisuus on huomioitu ja varmennettu, kumppanuuksia on helpompi rakentaa. Haluamme auttaa asiakkaitamme myös saavuttamaan heidän ympäristötavoitteensa vähentämällä omien tuotteidemme luontovaikutuksia”, toteaa Kaataja.