Liikunta-aktivaattorit työhyvinvoinnin asialla KiiltoCleanissä

KiiltoCleanin Turun toimipisteessä iltapäivän taukojumppa on päivittäinen rutiini, joka antaa niskajumeille kyytiä. Samalla työyhteisöön virtaa hyvää mieltä ja virkistyneitä ideoita. Myyntiassistentti Elina Martins ja assistentti Mirkka Marjanen ovat oman työnsä ohessa työporukkaa liikuttavia tsemppareita, liikunta-aktivaattoreita.

Koulutuksesta ideoita toimintaan

Liikunta-aktivaattoritoiminta käynnistettiin KiiltoCleanissä viime syksynä. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU ry) järjesti vapaaehtoisille osallistujille koulutuksen, jossa annettiin eväitä ja ideoita työpaikkaliikunnan järjestämiseen. Innokkaita liikunta-aktivaattoreita löytyi niin toimistolta, tuotannosta, laboratoriosta kuin Raision logistiikkakeskuksestakin. 

Turun toimistolla aktivaattorit Elina Martins ja Mirkka Marjanen suunnittelevat yhdessä toimintaa ja tapahtumia, joilla työkaverit halutaan innostaa liikkumaan. Ideoita Elina ja Mirkka ovat poimineet niin kävelypalaverien varrelta kuin työntekijöille tehdyistä kyselyistä. Oma innostus kasvaa sitä mukaa, kun saa muita innostumaan. 

– Innostuin lähtemään liikunta-aktivaattoriksi, koska tämä on hyvä keino saada myös itsensä liikkeelle! Iltapäivän taukojumppaan tulee nyt varmasti osallistuttua, Elina naurahtaa.

Vaihtelu virkistää taukojumpassakin

Mirkka on vetovastuussa Turun toimiston taukojumpista. Työpaikan jumppahetkien suunnitteluun ei välttämättä tarvita liikunnanohjaajataustaa tai runsaasti aikaa. Netti on pullollaan erilaisia ideoita ja ohjeita taukoliikuntaan. Liikunta-aktivaattorin tärkein tehtävä onkin innostaa ihmiset mukaan ja luoda porukkaan kannustava fiilis. Taukojumpissa on heittäydytty rohkeasti kokeilemaan myös osallistujien erikoisempia toiveita, kuten asahia, niaa ja zumbaa.

– Esimerkiksi Suomen Voimisteluliitolla on paljon hyviä taukojumppavideoita, joita olemme hyödyntäneet. Perjantaisin ohjelmassa on usein jotain vähän erilaista. Olemme liikuttaneet osallistujia muun muassa Ketchup Songin ja Just Dance -tanssipelin tahdissa, Mirkka kertoo. 

Hyvinvointia ja yhteishenkeä 

Elina ja Mirkka ovat huomanneet säännöllisen taukojumpan vähentäneen huomattavasti toimistotyöläisen niska-hartiaseudun ongelmia. 

 – Päivittäinen liikuntahetki myös piristää päivää huomattavasti, Elina toteaa. – Hyvään työpäivään kuuluu sopivasti vaihtelua ja mukavaa yhdessäoloa. Nämä yhdistyvät taukojumppailussa hyvin. 

Välillä Turun toimipisteellä kootaan työpäivän jälkeen isompi porukka yhteiselle kävelylenkille. Liikunta yhdistää luontevasti yli osastorajojen. Talvella lenkin päätteeksi on muutamia kertoja käyty vielä rentoutumassa avantosaunassa.

Lisää yllätyksellisyyttä työpaikkaliikuntaan 

Elinan ja Mirkan mielestä paras tapa innostaa mahdollisimman moni työntekijä liikkeelle on järjestää liikunnallisia yllätystempauksia ja tapahtumia. Hyvä esimerkki tästä on Turussa syksyllä järjestetty perjantaipullojahti, jossa työntekijät ratkoivat kuva-arvoitusten avulla tehdasalueelle piilotettujen KiiltoCleanin pesuainepullojen sijaintia. 

Kutsu tempaukseen tuli vain tuntia aiemmin, ja ohjelmanumero paljastui osallistujille vasta paikan päällä.

– Mahtava syysilma kruunasi tempauksemme ja ihmiset olivat innoissaan mukana kisaamassa siitä, mikä ryhmä löytää kätköt ensimmäisenä, Mirkka muistelee. 

Liikunta-aktivaattoreiden tavoitteena on saada työkaverit innostumaan liikunnasta myös työajan ulkopuolella. 

– Paras palaute on se, kun omalla toiminnallaan saa työkaverin lisäämään liikuntaa arjessaan tai osallistumaan ensimmäistä kertaa vaikkapa työnantajan tarjoamaan kuntotestiin tai tiistaijumppaan läheisessä kuntokeskuksessa, Elina kertoo innostuneena kokemuksistaan.

Aarrejahti sai työntekijät liikkeelle KiiltoCleanin Turun toimipisteessä.