Stora Enso: Kumppanuudessa tieto karttuu jakamalla

Stora Enso vastaa puurakentamisen kansainvälisesti kasvavaan kysyntään Varkaudessa kesäkuussa toimintansa käynnistäneellä LVL-tuotantolinjalla. Varkauden tehtaalla aletaan valmistaa LVL-viilupuuta, jonka jatkojalostuksessa käytetään polyuretaaniliimaa materiaalin kerrannaisliimaukseen. Kerrannaisliimauksen avulla saadaan aikaan paksumpia LVL-elementtejä, joita tarvitaan esimerkiksi puukerrostalojen rakennusmateriaalina. Kiillon vahva liimaosaaminen palvelee valmistuksen yhteisiä tavoitteita: kestävä laatu luodaan yhdessä.

Menestys rakennetaan yhteistyöllä

Täysin uuden tuotteen tuotannon käynnistysvaihe vaatii huolellista valmistelua ja paljon uuden opettelua. Valmistelu- ja käynnistysvaiheissa sujuvan kumppanuuden hyödyt ovat merkittäviä. Jaettu tietotaito kasvattaa molempien kumppaneiden asiantuntemusta ja auttaa välttämään karikoita. Kumppanina Kiilto on tarjonnut oman osaamisensa asiakkaan käyttöön koulutusten ja tiiviin vuorovaikutuksen kautta.

– Suurimmalla osalla työntekijöistä ei ole aikaisempaa kokemusta valmistuksessa käytettävistä liimoista. Olemme saaneet Kiillolta hyvin tietoa ja koulutusta liimausprosessiin liittyen, kertoo Stora Enson Varkauden tehtaalla LVL:n jatkojalostuksessa työskentelevä Pasi Honkapuro.

– Kaikkea ei tarvitse etukäteen osata itse. Meidän tärkein tehtävämme on olla asiakkaan apuna ja tukena joka tilanteessa. Teemme paljon erilaisia testauksia ja vastailemme kysymyksiin. Hyvän kumppanuuden merkittävä hyöty asiakkaallemme on luotettavan laadun lisäksi myös se, että asiakas saa toiminnalleen nopeamman startin, projektia vetävä Kiillon teollisuusosaston aluepäällikkö Juha Vauhkonen avaa kumppanuuden etuja.

Koulutuksesta käytännön kokemusta

Syyskuun alussa Varkauden tehtaan jatkojalostuksen työntekijöille järjestettiin Lempäälässä liimakoulutus, jonka ohjelmassa oli sekä teknistä tuotetietoutta että käytännön liimaustestausta. Puuliimalaboratoriossa koulutettavien kiperiin kysymyksiin vastaili Kiillossa teollisuuden puuliimojen tuotekehittäjänä työskentelevä Christopher Mills.

– Oli hieno keskustella aiheesta kiinnostuneiden tekijöiden kanssa ja samalla oppia uutta molemmin puolin. Käytännön liimausdemo oli todella toimiva tapa yhdistää teoriaa ja käytäntöä. Sama käytännönläheisyys on mukana yhteistyössä myös jatkossa, Mills lupaa.

Pasi Honkapuro (keskellä) ja muut jatkojalostuksen työntekijät tarkastelevat liiman kovettumista liimakoulutuksessa Lempäälässä.

Kuva: Pasi Honkapuro (keskellä) tarkastelee muiden jatkojalostuksen työntekijöiden kanssa liiman kovettumista liimakoulutuksessa Lempäälässä.

Kiilto teollisuuden yhteistyökumppanina