Koulut alkoivat – Käsidesi käyttöön?

Koulujen ja päiväkotien taas aloittaessa toiminnat täysteholla saa aikaan myös tartuntatautikauden alun. Paljon lapsia kokoontuu taas yhteen ja tautipaine kasvaa, sekä lasten että vanhempien poissaolot koulusta ja työstä lisääntyvät. Tutkimusten perusteella tiedetään (tehty mm. USAssa, Ruotsissa ja Suomessa), että käsihuuhteiden avulla voidaan vähentää tartuntatauteja 30-50%. Tämä tulos on todella vakuuttavaa luettavaa, mutta herää myös kysymys onko käsihuuhteiden käyttö turvallista lapsille.

Paras suoja sekä mikrobeja että kemiallisia aineita vastaan on terve iho. Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että alkoholi stimuloi ihon keratinosyyttejä ja parantaa haavojen paranemista. Alle kaksivuotiailla lapsilla ei ihon stratum corneum kerros ole vielä kehittynyt täysin ja voi aiheuttaa alkoholin läpäisyä elimistöön. Tämä ns. barrier- kerros on täysin kehittynyt 7-9 vuotiailla. Alkoholi tosin haihtuu iholta nopeasti ja imeytyminen on vähäistä. Suositellaankin, että alle 2-vuotiailla ei käsihuuhteita käytetä, mutta tätä vanhemmilla lapsilla käyttö, noin 5-10 kertaa päivässä on turvallista. Päiväkodeissa turvallinen käyttö vaatii kuitenkin aina aikuisen läsnäolon ja opastuksen.

Sekä kouluissa että päiväkodeissa käsihuuhdeannostelijat on kuitenkin oltava sellaisia, että lapset eivät pääse avaamaan niitä ja saamaan huuhdetta suuhunsa. Käsihuuhteissa käytettävän glyserolin ansiosta niiden maku on heikosti makea ja voi aiheuttaa väärinkäyttöä. Nuorisolla myös alkoholi saattaa aiheuttaa kokeilunhalua.

Käsihuuhteiden riskeistä huolimatta niiden suuri merkitys tartuntateiden katkaisussa ja infektiotautien ehkäisyssä on niin suuri etu, että huuhteiden käyttö on perusteltua. Käsihuuhdetta käytetään kuitenkin käsiin, joissa näkyvää likaa ei ole kohtuuttomasti ja vesi-saippuapesu ulkoleikeistä tultaessa on suositeltavaa.

Terveisin

KiiltoCleanin Killi