Kohtaamisten konkari Kiillossa 30 vuotta

Vuonna 1986 Maarit Jakovuori oli juuri muuttanut Lempäälään ja hän etsi kovasti töitä. ”Kannattaa kysyä Kiillosta, se on hyvä työpaikka”, paikalliset vastasivat, kun hän kyseli vinkkejä työpaikoista. Kiillon silloinen talousjohtaja Seppo Nieminen palkkasi Maaritin järjestämään uutta arkistoa kolmeksi viikoksi. ”Lupasin jo työhaastattelussa, että voin aloittaa työt heti. Vanha arkisto oli pölyinen ja sijaitsi keskellä tehdasta. Minulla oli silloin pitkät, lakatut kynnet ja pyhäpitsit päällä, mutta ryhdyin heti töihin, kun olin kerran niin luvannut”, Maarit naurahtaa.

Kolmen viikon pituinen uuden arkiston järjestelypesti on nyt venähtänyt jo kolmenkymmenen vuoden työrupeamaksi. Vuodesta 2013 Maarit on työskennellyt aulaemäntänä Lempäälän pääkonttorilla.

– Kiillossa on vain niin kiva olla, edelleen, Maarit perustelee hymyillen.

Maarit on työskennellyt Kiillossa myös ostoreskontrassa, lähettämön kirjaajana ja tilauskeskuksessa. Äitiyslomien ja opintovapaiden tuuraukset ovat tuoneet tehtäviin vuosien varrella mukavaa vaihtelua. Pisin työtehtävä on ollut tilauskeskuksessa tilausten vastaanottajana vuosina 1997–2013. Kiilto-aikaan on mahtunut kymmenen esimiestä ja neljä toimitusjohtajaa.

– Väkeä on nykyään ainakin tuplasti verrattuna siihen aikaan, kun tulin taloon. Tänä aikana Kiilto on kasvanut ja kansainvälistynyt huimasti, Maarit toteaa.

 

Äitihahmo ja portsari

Aulaemäntänä Maarit on Lempäälän toimipisteen lempeä äitihahmo, pätevä emäntä, tarkka portinvartija, ajantasainen tietotoimisto ja ystävällinen ääni Kiillon vaihteeseen soittavalle. Aktiivinen liikunnan harrastaja toimii Kiillossa myös liikunta-aktivaattorina.

Asiakaspalvelutyössä tarvitaan tilannetajua, uteliaisuutta ja kärsivällisyyttä. Kokemus tuo palveluun henkilökohtaisuutta ja tehokkuutta.

– Periaatteeni on palvella niin kuin haluaisin itse tulla palvelluksi, Maarit linjaa. – Hyvä palvelu kantaa itse palvelutilannetta kauemmas. Kerran eräs 70-luvulla Kiillossa hetken työskennellyt mies soitti tiedustellakseen työpaikkaa pojalleen. Hyvät muistot ja mielikuvat Kiillosta työnantajana olivat kantaneet tähän päivään asti.

Maarit kohtaa kaikki Kiillon vierailijat sekä ensimmäisenä että viimeisenä. Aito kohtaaminen heti sisään tullessa lämmittää niin henkilökuntaa kuin vierailijoitakin, ja jokainen lähtijä myös hyvästellään lähtiessä. Asemapaikallaan Kiillon aulassa Maarit on myös työyhteisön tärkeä hengenluoja.

– Tässä tehtävässä on oma persoona vahvasti pelissä. Pystyn omalta osaltani vaikuttamaan työpaikan fiilikseen ja tsemppaamaan toisia.

 

Tuttu ja turvallinen Kiilto

– Olen kokenut, että minusta on pidetty Kiillossa hyvää huolta. Tämä on synnyttänyt uskollisuutta ja luottamusta työnantajaa kohtaan, mikä vain koko ajan vahvistuu entisestään.

– Nuorena olin todella ujo, mutta työn kautta tullut osaaminen on tuonut minulle valtavasti itsevarmuutta. Koska tunnen nämä ihmiset, asiakkaat ja tuotteet, minun on helppo olla tällä paikalla, Maarit toteaa.

Yksi mieleenpainuvimmista muistoista vuosien varrelta on se, kun Kiillon toisen polven omistaja Antti Solja luovutti Maaritille hopeisen ansiomerkin Kiillon 90-vuotisjuhlassa vuonna 2009.

– Se oli minulle hieno ja arvokas hetki, Maarit sanoo.

Paljon mukavia muistoja on myös henkilökunnan pikkujouluista. Aikaisemmin juhlien ohjelma hoidettiin aina omin voimin ja sitä harjoiteltiin pitkään ja hartaasti. Yksi tällainen ohjelmanumero oli 80-luvun loppupuolella Sirpa Koukkulan kanssa esitetty Kiilto-räppi.

– Meillä oli mustat aurinkolasit päässä ja huumori oli paikoin aika hurjaakin. Osa sanoista on vielä muistissa, mutta eivät ne taida olla painokelpoisia, Maarit muistelee naurahtaen.

– Olen Sepolle kiitollinen siitä, että hän päätti aikanaan palkata minut Kiiltoon kolmeksi viikoksi, Maarit toteaa painokkaasti.

Koko Kiilto Family -konserni jakaa tämän saman kiitollisuuden tunteen. Kiitos kuluneista vuosista ja kaikista kohtaamisista, Maarit! Äänessäsi kaikuu kiiltolaisen sydän.

Lue lisää Kiillosta työpaikkana:

Meille töihin

Vastuullinen Kiilto: Henkilöstö ja työolosuhteet