Kiilto opettaa lapset pesemään kädet oikein

Jokavuotisen flunssakauden lähestyessä Kiillon asiantuntijat vierailivat Turun alueella muutamassa päiväkodissa, esikoulussa ja alakoulussa pesemässä lasten kanssa käsiä.

YK:n Maailman käsienpesupäivää vietetään vuosittain lokakuun 15. päivä, ja tämän teemapäivän tiimoilta Kiilto haluaa muistuttaa käsienpesun tärkeydestä. Hyvä käsihygienia on tehokkain tapa estää erilaisten tautien leviämistä. ”Lapsilla oli hienosti oikeat otteet jo hallussa” kehuu Kiillon Mirkka Marjanen. ”Useimmiten huolimaton käsienpesu johtuukin varmaan kiireestä tai malttamattomuudesta eikä siitä, ettei tekniikkaa osattaisi” Marjanen jatkaa.

Vierailujen tarkoituksena oli leikin kautta opettaa lapsille oikea käsienpesutekniikka sekä kiinnittää huomiota siihen, että käsienpesuun tulee varata pieni hetki aikaa monessa eri tilanteessa päivän aikana. Kaikille lapsille annettiin omat käsienpesumestari -passit, joihin tuli kerätä merkintöjä suoritetuista käsienpesuista eri tilanteissa. Kun passi oli kerätty täyteen, sai jokainen lapsi oman kultamitalin.

Kiillon kemisti Juha Issakainen oli Turun laboratoriossa kehittänyt harjoittelua varten sinisen aineen, jota annosteltiin jokaisen lapsen käsiin muuttaen kädet sinisiksi ja joka sitten pestiin saippuan avulla pois. Käsiin jäänyt väri paljasti, jos jokin sormen väli oli jäänyt huomiotta.” Oli erittäin mukava huomata, että kaikki innostuivat käsienpesun opettelemisesta ja myös pesivät kädet huolella. Moni myös tiesi jo etukäteen, että käsien pesu on tärkeää ”pöpöjen” torjumisessa” totesi Kiillon Niko Lindström vierailun jälkeen. Saippuan ja hyvän opastuksen avulla kaikkien lasten käsistä saatiin sininen väri onnistuneesti kokonaan pois. ”Ehdottomasti kannattaa tehdä vastaavanlaisia tempauksia myös jatkossa”, Lindström toteaa. Tempaukseen osallistuneiden lasten vanhemmilta on vierailun jälkeen tullut palautetta, että kotonakin pestään käsiä nyt huolellisemmin. Kiilto kannustaakin kaikkia, niin lapsia kuin aikuisia tarttumaan haasteeseen ja pesemään kädet huolellisesti paitsi YK:n Maailman käsienpesupäivänä myös kaikkina muinakin päivinä. 

Katso video Kiillon käsienpesutempauksesta