Kiilto on Kangasala-Jukolan yhteistyökumppani – kisassa mukana myös kolme Kiillon joukkuetta

Suomen suurin urheilutapahtuma, Jukolan viesti, erottuu monista muista kesätapahtumista ympäristöystävällisyydellään: Ekokompassi-sertifikaatin saaneessa tapahtumassa roskat kerätään, jätteet lajitellaan ja esimerkiksi osallistujien omien pesuaineiden käyttö on kielletty, jotta alueen luonto säilyisi ennallaan tapahtuman jälkeenkin. Kiilto toimittaa ensi viikonloppuna järjestettävään Jukolaan ympäristön huomioivat pesu- ja puhdistusaineet. Suurtapahtumaan valmistauduttiin kevään mittaan myös Kiillon suunnistuskoulussa. Kangasala-Jukolan harjuisessa maastossa suunnistaakin tänä vuonna Kiillosta yhteensä kolme joukkuetta.

Kiillon suunnistuskoulun opeilla kohti Jukolaa

Suunnistuksessa tarvitaan kestävyyttä ja keskittymistä: maastossa ovat koetuksella niin suunnistajan henkinen kantti kuin fyysinen kuntokin. Laji viehättää, koska se tarjoaa sekä mahdollisuuden virkistyä luonnon parissa että haastaa itsensä ja omat taitonsa.

Lajin monipuolisuus kiehtoo myös hyvinvoinnin näkökulmasta, koska siinä yhdistyy kehon ja mielen harjoittaminen sekä luonnon palauttava vaikutus. Kaksi kertaa Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi valitussa Kiillossa järjestetään säännöllisesti erilaisia lajikokeiluja. Tänä keväänä työntekijöille tarjottiin mahdollisuus hioa omia suunnistustaitojaan Tampereen Pyrinnön kanssa yhteistyössä järjestetyssä suunnistuskoulussa. Suunnistuskoulun avulla haluttiin antaa osallistujille valmiudet aloittaa suunnistusharrastus tai valmentautua Kangasalla järjestettävää Jukolaa varten.

Kiillosta saatiin koottua Jukolaan yhteensä kolme joukkuetta: kaksi sekajoukkuetta Jukolan viestiin ja yksi naisten joukkue Venlojen viestiin. 

 ”Parasta lajissa on, että kaikki metsään lähtijät ovat samalla viivalla toisiinsa nähden. Hyvä kuntokaan ei takaa rastien löytymistä, vaan pään pitää myös toimia ja täytyy malttaa keskittyä kartan lukemiseen. Meillä on mahtava joukkue, ja kaikki suoriutuvat omasta roolistaan varmasti hyvin!” Kiillon Venla-joukkueen konkarisuunnistaja, markkinointisuunnittelija Jenni Honkalatsemppaa.

Kiilto Oy:n toimitusjohtaja Anssi Asikainen avaa johtoryhmän joukkueen suunnistuskuntoa puolestaan hieman arvoituksellisemmin pilke silmäkulmassaan: ”Jokainen joukkueemme jäsen on jo ainakin pidellyt karttaa ja kompassia käsissään, ja odottelemme innolla pääsyä tositoimiin Jukolan yöhön.”

Tavoite: ei jälkeäkään suunnistajista

Metsä on suunnistajille luonnon oma liikuntasali, joka tarvitsee erityistä huolenpitoa. Jukolassa ympäristö huomioidaan oman ympäristöohjelman avulla kattavasti jo kilpailupaikan valinnassa ja tapahtuman suunnittelussa, ja tapahtuma onkin palkittu ympäristöviranomaisten toimesta esimerkillisestä ympäristön huomioonottamisesta suurtapahtumassa. Oma tärkeä roolinsa ympäristön huolenpidossa on myös kilpailijoilla. Suunnistajien jälki ei saa jäädä pysyvästi näkyviin kilpailupaikan ympäristöön.

Jukolan ympäristöystävällinen tapa toimia on hyvin linjassa Kiillon Lupaus ympäristölle -hankkeen kanssa, ja siksi rooli tapahtuman yhteistyökumppanina koettiin Kiillossa luontevaksi. Tapahtumassa käytettäville pesuaineille on olemassa tiukat ympäristökriteerit. Kiilto toimittaa Jukolaan kriteerit täyttävät suihku- ja käsisaippuat pesupaikoille, käsidesinfektioaineet WC-tiloihin sekä käsitiski- ja yleispuhdistusaineet talkooravintolaan.