CLT Plant: Kiilto mukana puurakentamisen kasvutarinassa

CLT Plant Oy valmistaa CLT-levyjä Kauhajoella. Tehdas tekee läheistä yhteistyötä Kiillon kanssa niin tuotannossa kuin laadunvalvonnassakin.

CLT:tä (Cross laminated timber) valmistetaan useista ristiinliimatuista sahatavarakerroksista. Rakennuslevyt ovat hyvin paloturvallisia, erittäin lujia ja jäykkiä, mutta ominaisuuksiinsa nähden kevyitä.

CLT Plant Oy:n toimitusjohtaja Petri Hyvönen arvioi, että Euroopassa jo vankan jalansijan saavuttanut materiaali on vahvistamassa asemiaan myös Suomessa.

”CLT:n suuriin etuihin kuuluu sen negatiivinen hiilijalanjälki. Kun lasketaan tuotteen koko elinkaari, niin se sitoo enemmän hiiltä kuin luovuttaa”, Hyvönen sanoo.

”Lisäksi CLT sitoo itseensä ja luovuttaa kosteutta ja on antibakteerinen materiaali.”

Yhdessä alusta alkaen

CLT Plant tekee läheistä yhteistyötä Kiillon kanssa. Yhteinen taival alkoi jo tehtaan suunnitteluvaiheessa.

”Mietimme yhdessä levyjen liimausratkaisut – liimahan on aivan oleellinen osa tuotetta. Pääliimana käytämme Kestopur G 10:tä ja lisäksi lamellien syrjäliimauksessa meille räätälöityä spesiaaliliimaa”, Hyvönen kertoo.

Hänen mukaansa tärkeää on esimerkiksi se, että käytettävät liimat ovat täysin formaldehydi- ja liuotinvapaita.

Kiilto hoitaa laadunvalvonnan testaukset ja raportoinnin

Kiilto tekee CLT Plantille myös sertifikaatin edellyttämän delaminointitestauksen sekä raportoinnin.

”Meidän kannaltamme oli järkevää ulkoistaa kyseiset toiminnot Kiillolle. Voimme hyödyntää Kiillon asiantuntemusta eikä meidän tarvinnut investoida omaan laboratorioon. Heillä on kuitenkin käytössään alan viimeisin tietotaito ja huippulaitteet”, Hyvönen kertoo.