Kiilto lisää aurinkoenergian käyttöä – uusi aurinkovoimala Hankasalmelle

Kiilto on lisännyt uusiutuvan energian käyttöä tuntuvasti ottamalla käyttöön uuden aurinkovoimalan KiiltoClean Oy:n tehtaalla Hankasalmella. Kiillolla on jo entuudestaan Lempäälän tehdasalueella aurinkovoimala, joka oli käynnistyessään Suomen suurin aurinkovoimala vuonna 2008.

Kuluvan kesän ehtymätön auringonpaiste on tuottanut helteisen ulkoilman lisäksi myös runsaasti uusiutuvaa energiaa Kiillon Hankasalmen tehdasalueella. Auringon antimia talteen sieppaamassa on yhteensä 260 aurinkopaneelia, jotka asennettiin kesäkuussa tehtaan katolle yli 1000m²:n alueelle.

Pilvettömältä taivaalta porottava aurinko tuottaa energiaa voimalan kautta parhaimmillaan 70kWp huipputeholla. Aurinkovoimalan arvioitu vuosituotto on 55-60MWh, joka kattaa noin 15% koko tehtaan vuosikulutuksesta, ja vastaa useiden sähkölämmitteisten omakotitalouksien energiankulutusta.

Puhdistusaineita entistä puhtaammin

Kiillon Hankasalmen tehtaalla valmistetaan kuluttajille tuttuja Kiilto Kodinhoitotuotteita, ja perinteikäs tehdas on ollut toiminnassa jo vuodesta 1976. Aurinkosähköjärjestelmän toimitti Naps Solar Systems Oy, joka on toimittanut aiemmin Kiillolle myös Lempäälän tehdasalueen aurinkovoimalan.

Uusiutuvan energian lisäämisen myötä Kiillon puhdistusaineet myös valmistuvat nyt entistä puhtaammin, sillä aurinkosähköjärjestelmä alentaa CO₂-päästöjä laskennallisesti jopa 10 tonnia vuodessa. Muita aurinkovoimalan etuja ovat esimerkiksi vähäinen huoltotarve ja pitkä, kymmenien vuosien käyttöikä.

Kiillossa aurinkoenergiaa jo 10 vuotta

Kiilto Oy:n tehtaalla Lempäälässä aurinkoenergiasta on nautittu jo vuodesta 2008, jolloin käyttöönotettu aurinkovoimala oli käynnistyessään Suomen suurin. Kiilto Oy:n aurinkovoimala palkittiinkin Vuoden uusiutuva energiateko –palkinnolla. Palkintoraati kuvaili aurinkosähkön hyödyntämistä Suomessa tuolloin vielä vähäiseksi.

Lempäälässä kerättyjen kokemusten myötä aurinkovoimalan käyttöönotto Hankasalmella oli luonteva jatkumo. Uusiutuvan energian hyödyntäminen on myös osa Kiillon vastuullisia toimintatapoja, jossa ympäristön huomioivia uusia ratkaisuja tarkastellaan jatkuvasti. Esimerkiksi Lempäälässä tehtaan valmistusprosesseissa syntyvää hukkalämpöä hyödynnetään kiinteistön lämmityksessä.

Hankasalmen aurinkovoimalan tuottamaa energiaa voi seurata reaaliaikaisesti oheisesta linkistä:

https://napssystems.solarlog-web.eu/kiilto_hankasalmi.html