Kiilto lahjoittaa miljoonia kruunuja Radiohjälpenille – tukee koronaviruksen riskiryhmiä Ruotsissa

Kiilto lahjoittaa Ruotsissa useita miljoonia kruunuja Radiohjälpenin keräykseen, jolla tuetaan pahiten koronaepidemiasta kärsiviä.

Kun The Absolut Company ilmoitti lahjoittavansa Ruotsin Kiillolle etanolia käsidesin valmistukseen, Kiilto halusi laittaa hyvän kiertämään. 

– Etanolista on puutetta, ja lahjoitus on uskomattoman arvokas. Emme kuitenkaan halunneet käyttää sitä omien taskujemme täyttämiseen tai asiakashintojemme alentamiseen. Siksi päätimme lahjoittaa etanolin arvoa vastaavan summan hyväntekeväisyyteen, sanoo Patrik Hene KiiltoClean AB:n maajohtaja Ruotsista.

Lahjoituskohteeksi on nyt yhteistuumin valittu Radiohjälpen. Sekä Kiilto että The Absolut Company olivat yhtä mieltä kohteesta.

– Se on luotettava ja arvostettu järjestö. Tiedämme, että rahat menevät varmasti perille ja hyvään tarkoitukseen, Hene sanoo.

Kiillon Radiohjälpenille lahjoittamat varat käytetään koronapandemian riskiryhmiä tukevien toimien rahoittamiseen. Kyse on pääasiassa toimista, joilla tuetaan ikäihmisiä, henkilöitä, joilla on perussairauksia, ja muita erityisen haavoittuvassa asemassa olevia – ihmisiä, joita virus ja eristys koettelevat kovimmin.

Radiohjälpenillä Kiillon lahjoittamat rahat menevät niin sanottuun pandemiarahastoon. Sen varoja jaetaan yhdistyksille hakemusten perusteella. Tähän mennessä tukea ovat saaneet muun muassa seuraavat toimijat: Punainen Risti kriisivastaanottoihin, Ruotsin kaupunkimissiot tartuntavaarassa olevien kodittomien akuuttiin avustamiseen, Pelastakaa Lapset -järjestö digitaaliseen vapaa-ajan toimintaan eristyksissä oleville lapsille ja Ruotsin kirkko koronatiedotukseen ja akuuttiin tukeen vastikään maahan tulleille ja muille riskiryhmään kuuluville, joille tilanne on erityisen vaikea.

– Rahat menevät lyhentämättöminä riskiryhmille, mikä on mielestämme oikein tässä tilanteessa, Hene kertoo.

Video: https://youtu.be/TzhsSCQoiYU

Kiilto lahjoittaa Radiohjälpenille useita miljoonia kruunuja. Kiillon lahjoitus vastaa sen The Absolut Companylta saaman, yhteensä 200 000 etanolilitran, arvoa. Tämän lisäksi Kiilto ostaa lisää etanolia The Absolut Companylta alennettuun hintaan. 

– Lahjoitamme myös tuon saamamme alennuksen hyväntekeväisyyteen, Hene lisää.

Ensimmäinen maksu Radiohjälpenille – suuruudeltaan 1,2 miljoonaa kruunua – maksettiin viime viikolla.

The Absolut Companylta saadusta etanolista valmistetaan käsidesinfiointiainetta Ruotsin sairaanhoidon tarpeisiin. Valmistus tapahtuu Kiillon tehtaalla Tanskan Assensissa. Käynnissä olevan pandemian vuoksi käsidesinfiointiaineiden ja muiden puhdistusaineiden kysyntä on valtavaa. 

– Useimmista desinfiointiaineiden valmistuksessa tarvittavista raaka-aineista on kova pula. Pulaa on muun muassa etanolista ja IPA:sta (isopropanolista). Siksi Absolutin etanoli on hyvin arvokasta. Sen avulla olemme pystyneet varmistamaan osan siitä volyymista, jonka tarvitsemme kesäkuuhun asti. 

 

Radiohjälpen 

Radiohjälpen-säätiö on yksi Ruotsin tunnetuimpia hyväntekeväisyysjärjestöjä. Radiohjälpen on osa julkishallintoa, ja sen tehtävänä on koordinoida ja toteuttaa kaikki keräystoiminta Ruotsin julkishallinnossa sekä käyttää kerätyt varat laadukkaaseen toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Radiohjälpenin toimintaa pyörittävät kolme valtionyhtiötä: Ruotsin televisio (SVT), Ruotsin radio (SR) ja Ruotsin koulutusradio (UR). Radiohjälpen aloitti toimintansa vuonna 1939.