Kiilto Familyn työhyvinvointi ja -turvallisuus kiinnostavat yrityksiä

Motivoituneet, osaavat ja tuloksekkaat ihmiset ovat Kiilto Familyn voimavara. Yritysvieraat haluavat tietää, miten Kiillosta on tehty hyvä ja turvallinen työpaikka.

Suomen aktiivisin työpaikka 2016. Suomen innostavin työpaikka 2017, sija 15. Henkilöstötutkimuksissa selvästi suomalaisia yrityksiä parempi tulos. Kiilto Oy:n menestys henkilöstön hyvinvointimittareissa on huomattu. Lempäälässä vastaanotetaan usein yritysvieraita, jotka haluavat panostaa työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen. Kiiltolaiset jakavat mielellään osaamistaan.

”Emme ole isäntinä vain antavana osapuolena. Jokaiselta vieraalta oppii jotain, ja pyrimme kehittämään jatkuvasti omia toimintatapojamme”, HR Director Antti Uski sanoo.

Ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Jyrki Tiihosen mukaan varsinkin työturvallisuuteen liittyvät asiat on tehty jaettaviksi.

”Jos kemianteollisuudessa yhdelle toimijoista tapahtuu onnettomuus, se heijastuu koko alaan.”

Mobiilisovellus turvallisuushavaintoihin

Osallisuus ja työntekijöiden oma-aloitteisuus korostuvat Kiillon työturvallisuudessa. Työntekijöillä on käytössään mobiilisovellus, jolla he ilmoittavat esimiehelle turvallisuushavainnoista. Tuotannon esimiehet käsittelevät havainnot viikoittain. Viime vuonna työntekijäpainotteinen turvallisuustiimi reititti varaston kulkureitit uusiksi, mikä minimoi trukkien ja kävelijöiden kohtaamiset.

Turvallisuustiimin työ näkyy hyvällä tavalla sairauspoissaoloissa ja työtapaturmissa.

”Läheltä piti -tilanteet on saatu haltuun. Tapaturmien määrä ja vakavuus on laskenut merkittävästi viime vuodesta”, Jyrki Tiihonen kertoo.

Liikuttava työpaikka

Kiillon tapa lisätä työntekijöidensä liikunta-aktiivisuutta kiinnosti Lempäälässä marraskuussa vierailleita Mölnlycken Mikkelin tehtaan edustajia. Mölnlycke on maailman johtavia kertakäyttöisten leikkaussali- ja haavanhoitotuotteiden valmistajia.

”Liikunta-aktivaattorit voisivat olla myös meillä Mikkelissä keino aktivoida vähemmän liikkuvia ja vähentää tuki- ja liikuntaelinongelmia”, henkilöstöpäällikkö Hanna-Leena Hone miettii.

Liikunta-aktivaattorit ovat liikuntaa harrastavia kiiltolaisia, jotka tsemppaavat työtovereitaan mukaan yrityksen liikuntavuoroille ja -kampanjoihin.

Työnjohtaja Janne Räsänen Mölnlyckeltä innostui työterveyshuollon kiiltolaisille vuosittain tarjoamasta polkupyöräergometritestistä. Siihen osallistuminen huomioidaan liikunta-ja kulttuuriedulla.

”Kuntotesti on myönteinen mahdollisuus, jollaisena sen eteenpäin katsovat ja kehittymään pyrkivät työntekijät myös näkevät”, Räsänen toteaa.

Antti Uskin mukaan varsinkin asiantuntijatehtävissä toimivat ovat testimahdollisuudesta kiitollisia.

”Piilevät sairaudet saattavat paljastua kuntotestissä varhemmin kuin viiden vuoden välein työterveystarkastuksessa.”

Tulossa kehittävien kokeilujen vuosi

Kiilto Familyn systemaattinen työhyvinvointiohjelma kattaa liikkumisen, toimintakyvyn merkityksen ja työyhteisön turvallisuuden lisäksi johtamisen ja osaamisen kehittämisen. Yrityksessä on investoitu henkilöstön osaamisen uusiutumiseen ja kokeilukulttuurin synnyttämiseen.

”Vuonna 2018 konsernissamme tullaan saavuttamaan noin 500:n toimintatapojen uusimiseen tähtäävän kokeilun rajapyykki”, Antti Uski kertoo.