Kiilto auttaa Muumimaailmaa kierrättämään muovia

Muumimaailma ja Kiilto ovat käynnistäneet pilottihankkeen muovijätteen vähentämiseksi. Kiilto on aloittamassa vastaavia pilotteja myös muualla.

Muumimaailman markkinointijohtaja Ann-Karin Koskinen kertoo heidän pohtineen jo pitkään, miten yritys voisi edistää käyttämiensä muovipakkausten kierrätystä.

– Kuluttajapuolella muovipakkausten kierrätys sujuu, mutta yritysmaailmassa siihen liittyy vielä monia haasteita. Halusimme tehdä jotain asian puolesta, mutta emme oikein tienneet, miten edetä, Koskinen kuvailee.

Viime keväänä Muumimaailmassa kuultiin, että Kiilto etsi kumppania kierrätyspilottiin.

– Lähdimme innolla mukaan. Olemme nyt miettineet yhdessä Kiillon kanssa juuri meille sopivat toimintatavat.

Eri muovimateriaalit erotellaan

Kiillon tuotekehityspäällikkö Heidi Kähkönen kertoo, että yritysmaailmassa muovinkierrätyksen haasteet liittyvät esimerkiksi niin sanottuun syntypaikkalajitteluun.

– Eri muovilaadut on lajiteltava erikseen, mikä lisää työtä. Ongelmana voi olla myös se, että eri materiaaleja ei kerry riittävästi.

Muumimaailmassa käytetään Kiillon ammattisiivous- ja keittiöhygieniatuotteita. Pilottihankkeessa tuotteiden HDPE-muovipakkaukset, eli korkeatiheyksistä polyeteeniä sisältävät pakkaukset, kerätään omiin säiliöihinsä.

– Olemme toimittaneet Muumimaailman keräyssäiliöihin selkeät ohjeet, mitä pakkauksia voidaan käytännössä kerätä ja miten pakkaukset pitää käsitellä, Kähkönen sanoo.

 

”Hienoa tehdä asiat oikein”

Muumimaailman kiinteistöpäällikkö Mikko Mustalampi kertoo, että henkilökunnan jäteasemien yhteydessä on kaksi säiliötä, joihin Kiillon tyhjät tuotepakkaukset kerätään.

– Tämän jälkeen tyhjät pakkaukset huuhdellaan maltillisesti kylmällä vedellä, ja niistä otetaan pois korkit, sulkimet ja sumuttimet. Sitten ne laitetaan kuljetussäiliöön. Kun säiliö täyttyy, jätehuoltoalan kumppanimme kuljettaa sen muoviterminaaliinsa.

– Kierrätys teettää hieman, mutta oikeastaan vain marginaalisesti enemmän työtä kuin se, että pakkaukset laitettaisiin energiajätteen joukkoon. Ennen kaikkea on hienoa tehdä asiat oikein, Mustalampi miettii.

 

 

Muumifilosofian mukaista

Koskinen kertoo, että muovinkierrätys istuu hyvin Muumimaailman arvoihin.

– Muumifilosofiaan kuuluu luonnosta huolehtiminen. Muumimaailma on rakennettu kestävällä tavalla, esimerkiksi Muumitalo on ihan oikea puutalo. Ja metsässä ja kallioilla ihmiset kulkevat puisia polkuja pitkin, jotta saaren kasvillisuus ja eläimistö eivät häiriintyisi.

– Haluamme näyttää muutenkin esimerkkiä ympäristöystävällisistä toimintatavoista, emme mitenkään oppimestarin tyyliin, vaan hienovaraisesti, Koskinen lisää.

Nuoret työntekijät ovat valveutuneita

Mustalampi muistuttaa, että Muumimaailmassa työskentelee kesäisin noin parisataa nuorta.

– Nuoret ovat hyvin valveutuneita, kasvaneita esimerkiksi kierrätyksen maailmaan. Heiltä tulee hyvin nopeasti kommenttia, jos emme toimi heidän mielestään oikein.

Hän huomauttaa, että siivouksesta vastaavat nuoret eivät ole siivouksen ammattilaisia. Sama pätee häneen itseensäkin.

– Olemme saaneet Kiillolta ylipäätään paljon hyviä neuvoja siivouksesta ja hygieniasta, emme pelkästään kierrätysasioista. Tällainen kokonaispalvelu on meille tärkeää. Sesonkimme on vilkas ja kaiken pitää sujua joustavasti.

Tarina jatkuu

Muumimaailman ja Kiillon pilottihanke kestää kesän ajan.

– Katsomme syksyllä, millaisia kokemuksia hankkeesta on kertynyt. Mietimme silloin varmasti sitäkin, että olisiko vastaavanlaista kierrätystä paikallaan laajentaa myös muihin muovityyppeihin, Ann-Karin Koskinen kertoo.

Heidi Kähkönen mainitsee, että Kiilto on käynnistämässä vastaavanlaisia pilotteja myös useiden muiden yritysten kanssa.

– Haluamme auttaa asiakkaitamme kierrättämään. Tahdomme tehdä kiertotalouden hengessä todellisia tekoja, joilla on vaikutusta.

Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on pakkausten suljettu kierto.

– Silloin Kiillon pakkauksista tehtäisiin aina uusia Kiillon pakkauksia.

Koskinen ja Kähkönen kertovat muovikierrätyksen sopivan sekä Muumimaailman että Kiillon arvoihin.

Muumimaailma lähti innolla mukaan Kiillon kierrätyspilotin kumppaniksi. Koskinen (vas.) ja Kähkönen kertovat muovinkierrätyksen sopivan sekä Muumimaailman että Kiillon arvoihin.