Parmarine: Kiillon liima poisti kemikaalihaitat

Epäily herkistymisestä isosyanaatille antoi alkusysäyksen uuden liimaratkaisun kehittämiselle Parmarine Oy:n kylpyhuone-elementtituotantoon.

Vielä muutama laatta sokkeliin ja sitten on valmista. Laatoittaja Ilona Salama levittää seinälle uutta Kiiltoflex FP 1000 -liimaa kuusineliöisessä kylpyhuone-elementissä, joka on tilattu Lahdessa rakenteilla olevaan kerrostaloon.

”Tämä on nopea ja valmis liima, ja saumaamaan pääsee nopeasti”, Salama kiittelee.Tyytyväisyyteen löytyy toinenkin syy. Vaikka aiemmin käytetty Kiillon 2-komponenttinen polyuretaaniliima on ominaisuuksiltaan erinomainen ja edelleen tehtaalla käytössä robottilaatoituksessa, sen kovetteen epäiltiin altistavan työntekijöitä isosyanaatille ahtaassa tilassa, jossa ilma ei juuri vaihdu. Nyt vaaraa ei enää ole.


Parmarinen tuotantopäällikkö Joona Jäntti on tyytyväinen tuotekehityksen lopputulokseen.

Vaihtoehto suojaimille

Työterveyslaitoksen asiantuntija kävi muutama vuosi sitten tekemässä Parmarinella mittauksia ja suositteli kylpyhuone-elementeissä työskenteleviä käyttämään moottoroitua raitisilmamaskia. Mahdollisia altistujia olivat laatoittajien lisäksi sähköasentajat ja kalustajat, jotka työskentelivät vastalaatoitetuissa tiloissa.

”Suojaimia on kuitenkin epämiellyttävä käyttää koko päivä. Oli siis etsittävä vaihtoehto, jolla isosyanaatista päästäisiin eroon”, kertoo Parmarinen tuotantopäällikkö Joona Jäntti.

Parmarine heitti haasteen pitkäaikaiselle toimittajalleen Kiillolle, joka lähti kehittämään täysin uutta ratkaisua. Tuotteen tulisi olla ominaisuuksiltaan verrattavissa aiempaan hyväksi havaittuun tuotteeseen. Se ei saanut valua, ja avoimen ajan oli oltava riittävä, jottei liima lähde kuivumaan ennen laatoitusta. Liiman piti olla myös kevyt levittää.

Laatoittajat mukana kehitystyössä

Kiillon tuotekehitystiimi etsi uusia raaka-aineita maailmalta ja valmisti erilaisia koeversioita. Parmarine osallistui kehitystyöhön testaamalla koe-erien liimoja ja keräämällä niistä palautetta laatoittajiltaan. Käyttäjien mielipide painoi vahvasti lopullisen tuotteen ominaisuuksissa.

”Työntekijä on tärkein lenkki tässä ketjussa. Jos liima ei toimi, se hidastaa työntekoa ja näkyy tuottavuudessa”, lisää aluepäällikkö Juha Räisälä Kiillolta.

Noin 80 prosenttia Parmarinen käsinlaatoituksessa käytettävästä liimasta on Kiillon uutta laattaliimaa.

Joona Jäntti arvostaa yhteistyötä Kiillon kanssa ja saavutettua lopputulosta.

”Tämä oli loistava projekti, sillä olemme päässeet tavoitteeseemme eivätkä työntekijämme enää altistu isosyanaatille. Lisäksi 1-komponenttinen tuote on vaivaton, koska sitä ei tarvitse sekoittaa, eikä se tuota liimajätettä. Saumaamisen voi aloittaa heti, kun laatta on liimattu. Saimme kerralla kuntoon monta asiaa.”

Tuotteet elävät asiakastarpeen mukaan

Räisälä korostaa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden täyttämistä tuotekehityksessä.

”Pyrimme aina vastaamaan asiakkaan huutoon. Asiakkaiden koneet ja menetelmät muuttuvat ja vaativat erilaisia tuotteita. Jos esimerkiksi liima pitää saada jäykemmäksi, nopeammaksi tai hitaammaksi, kuuntelemme asiakastamme ja säädämme mahdollisuuksien mukaan tuotetta sopivaksi.”

Kuvat: Harri Nurminen