Esmarin Composites: Kevyitä ja lujia lattiamoduuleja laivoihin

Laivahyttien lattiaelementtejä valmistava Esmarin Composites tekee tiivistä yhteistyötä Kiillon kanssa. Liimaus on oleellinen osa valmistusprosessia.

Savonlinnalainen Esmarin Composites valmistaa helposti asennettavia, keveitä ja lujia komposiittiratkaisuja.

Toimitusjohtaja Jonne Tynkkynen kertoo, että perheyrityksellä on alalta jo 25 vuoden kokemus. Viime vuosina Esmarin on kasvanut ja kehittynyt voimakkaasti. Sen päätuotteeksi ovat nousseet laivojen hyttimoduuleissa käytettävät lattiaelementit.

”Koko hyttimoduulin tekeminen alkaa lattiasta. Kun lattiaelementti on valmis, se lähtee tehtaaltamme eteenpäin muille hytintekijöille, jotka jatkavat rakentamista lattiasta ylöspäin”, Tynkkynen valaisee.

Esmarin työllistää 40 henkeä, lattioiden valmistus tapahtuu paljolti käsin. Savonlinnasta lähtee maailmalle kymmeniä lattiaelementtejä päivässä.

”Palvelemme kotimaista meriteollisuutta, mutta meillä on marine-asiakas myös esimerkiksi Länsi-Ranskassa.”

Ammattilaiset yhdessä

Tynkkynen kertoo, että lattiaelementtien kokoonpanossa tarvitaan paljon liimausta.

”Lattiaelementti liimataan kiinni teräsrakenteeseen ja lattiaelementin päälle liimataan kiinni laatat. ”

Esmarin Composites tekee tiivistä yhteistyötä Kiillon kanssa.

”Meidän ei ole järkevää lähteä kehittämään ja tutkimaan liimausta. Fiksumpaa on käyttää siihen tarkoitukseen alan asiantuntijaa; kumppania, joka on kokonaisvaltaisesti tukenamme liimaustyössä. Me voimme keskittyä näin omiin vahvuuksiimme.”

Liima sovitettu tuotantoprosessiin

Kiilto on räätälöinyt Esmarinille Kestopur PL240/15 rakenneliiman.

”Liima on sovitettu prosesseihimme niin, että siinä on juuri sopiva avoin aika ja puristusaika. Tietenkin se myös liimaa lujasti ja sopii hyvin käyttämillemme materiaaleille.”

Kiillon aluepäällikkö Juha Vauhkonen kertoo, että kehitystyötä on tehty Kiillon tutkimuslaboratoriossa Lempäälässä.

”Käytännössä liimauksia sekä rakenteiden toimivuutta on testattu muun muassa sääkaappitestauksilla. Siinä lämpötila- ja kosteusolosuhteita muuttamalla jäljitellään rasitusta, mikä materiaaleihin ja rakenteeseen kohdistuu pitkän ajan kuluessa.”

Liimauspumppuja tuotantoon

Jonne Tynkkynen kertoo, että Kiilto on avustanut Esmarinia myös tehtaan tuotantoprosesseihin parhaiten sopivien liimauspumppujen hankinnassa.

”Kiilto on myös kouluttanut henkilökuntaamme liimausratkaisujen käytössä.”

”Ja parhaillaankin meillä on käynnissä iso kehitysprojekti. Hyvästä hiotaan vielä parempaa eli tehostamme tuotantoamme yhdessä Kiillon kanssa”, Tynkkynen kertoo.