Kestävyysraportti 2024 tarjoaa eväitä liiketoiminnan ja yhteistyön kehittämiseen

Kiillon tuore kestävyysraportti on julkaistu. Sen pohjana on ensimmäistä kertaa toiminut Euroopan unionin yritysten kestävän kehityksen raportointidirektiivi (CSRD) sekä sen mukanaan tuomat ESRS-standardit. Raportti ei kuitenkaan ole itseisarvo. Se on työkalu toiminnan, prosessien ja yhteistyön kehittämiseen.

Ensimmäiset CSRD-raportointidirektiivin mukaiset raportit julkaistiin maailmalla tänä keväänä. Kiilto kuului alkuperäisen suunnitelman ja kansallisen lainsäädännön mukaan niin sanottuun toiseen aaltoon, eli keväällä 2026 raportointivelvollisuuden piiriin kuuluviin yrityksiin.

Komission Omnibus-direktiivi kuitenkin muutti tilannetta. Sen lopullista sisältöä ei vielä tiedetä, mutta CSRD-raportointiin valmistautumiselle se toi lisäaikaa kaksi vuotta.

”Kiilto on raportoinut vastuullisuudesta vapaaehtoisesti jo useamman vuoden ajan ja raportti on meille tärkeä työkalu. Se kokoaa yhteen tiedon vastuullisuustyöstämme asiakkaidemme ja sidosryhmiemme arvioitavaksi. Raportista asiakkaamme näkevät, millä tasolla vastuullisuustyömme on, miten se kehittyy ja mitkä ovat suunnitelmamme tuleville vuosille.  Jatkamme kohti CSRD-raportointia ja toivomme, että jatkossa raportit tarjoaisivat entistä paremmin myös vertailtavuutta yritysten välillä”, kertoo Kiilto Family Oy:n toimitusjohtaja Arto Raivio.

Vielä ei ole varmuutta siitä, kuuluuko Kiilto jatkossa raportointivelvoitteen piiriin vai jatkaako se raportointia vapaaehtoisuuteen perustuen.

Omistajien, johdon ja strategian vahva ohjaus

Kestävyysraportointi ei ole ainoa suuri ponnistus, joka Kiillossa on tehty lähiaikoina. Vuoden alussa starttasi myös uusi strategiakausi, joka vaati kattavan pohjatyön tulevien vuosien suunnan viitoittamiseksi.

”Vastuullisuus on aiempaakin voimakkaammin osa strategiaamme. Kiillon omistajien, hallituksen ja johdon ohjaus on vahva”, Raivio summaa.

Vaikka kunnianhimoista vastuullisuustyötä erityisesti ympäristön osalta on tehty Kiillossa jo vuosia, nähdään uusi strategia ja kehittyvä sääntely Kiillossa mahdollisuutena luoda vastuullisuuden edistämiseksi entistä vankempia rakenteita. Uusi standardi toi mukana myös sisällöllisiä muutoksi raportointiin.  

”Koska raportointistandardi vaihtui, kaikkia aikaisemmin raportoituja tietoja ei uudesta raportista enää löydy. Toisaalta raportti pohjautuu ensimmäistä kertaa kaksoisolennaisuusanalyysiin, missä on huomioitu sekä Kiillon toiminnan vaikutukset että toimintaympäristössämme tapahtuvien muutosten mahdolliset taloudelliset vaikutukset meihin”, kertoo Kiillon Head of Sustainability Laura Heinovaara.

Uusia tavoitteita jatkuvan parantamisen varmistamiseksi

Heinovaaran mukaan uudessa raportointiprosessissa uhkien ja mahdollisuuksien arviointi kaksoisolennaisuusanalyysin myötä ollut kattavampaa kuin aikaisemmin ja analyysi on auttanut kohdentamaan raportointia olennaisiin aiheisiin. Uusia tietopisteitä raporttiin tuli esimerkiksi saastumiseen liittyen.

”Opimme jatkuvasti lisää myös itse prosessista ja siitä, miten olennaisuutta tulee arvioida. Tarkastelemme analyysin tuloksia vuosittain ja varmistamme, että raportoimme meille ja sidosryhmillemme olennaisista asioista. Samalla saamme parannettua datan laatua,” Heinovaara sanoo.

Varmistaakseen yhtenäisen työnkulun aina liiketoiminnoista vastuullisuuden johtamiseen ja raportointiin, Kiilto terävöitti vastuullisuusorganisaatiotaan vuoden 2024 aikana. Parhaillaan päivityksen alla ovat Kiillon Lupaus ympäristölle ja Lupaus ihmisille -tavoitteet. 

”Olemme tyypillisesti päivittäneet tavoitteitamme noin kahden vuoden välein. Näin siksi, että joko olemme saavuttaneet useita tavoitteistamme, olemme oppineet, että asioista kannattaa mitata fiksummin tai olemme tunnistaneet vastuullisuuden osa-alueita, joita emme ole huomioineet aiemmin”, Heinovaara summaa.

”Riittävän lyhyellä aikavälillä asetetut tavoitteet ohjaavat jatkuvaan parantamiseen.”  

Kiillossa nähdäänkin, että asetettujen tavoitteiden tulee olla sellaisia, että ne vaativat muutoksia toiminnassa, niin Kiillon sisällä kuin yhteistyössä sen sidosryhmien kanssa. Raportointi on yksi keino kertoa muutosten vaikuttavuudesta, mutta samalla myös mitata sitä.

”Siksi se on tärkeä työkalu liiketoiminnan kehittämiseksi,” Heinovaara toteaa.

Tutustu Kiillon kestävyysraporttiin 2024.

Lisätietoja:

Laura Heinovaara
Head of Sustainability