Kesätyöstä kehitysideoita insinööriopiskelijan opinnäytetyöhön

Matias Hamnström huristaa tottuneesti trukilla Kiillon pakkaamossa. Liimat ja vedeneristeet nököttävät horjumatta pakkauksissaan, kun tasainen kyyti kuljettaa niitä ripeästi eteenpäin kohti käärintää ja tuotevarastoa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun logistiikkaopiskelijan varmat otteet trukin ohjaamossa ovat peruja vuosien työkokemuksesta eri varastoilla ja tuotantolaitoksilla. Opintojensa loppusuoralla oleva Hamnström on tänä kesänä töissä Kiillon pakkaamolla, ja yhteistyö jatkuu kesän jälkeen vielä logistiikan koulutusohjelmaan liittyvällä opinnäytetyöllä.

Kehitysideat kumpuavat käytännöstä

Logistiikan AMK-insinöörikoulutuksessa pyritään antamaan opiskelijoille valmiudet logistiikan suunnitteluun, kehittämiseen ja asiakaslähtöiseen johtamiseen. Kesän aikana Hamnström on pakkaamon työntekijöiden kesätuurauksien myötä päässyt tutustumaan ruohonjuuritasolta Kiillon pakkaustarvikevaraston nykytilanteeseen ja toimintaan. Osallistuminen käytännön työhön pakkaamolla on synnyttänytkin hänelle jo monta kehitysideaa. Näiden huomioiden ja ajatusten pohjalta käynnistetään syksyllä Hamnströmin opinnäytetyöprojekti, jolla pyritään järkeistämään Kiillon pakkausvaraston toimintaa.

– Kiilto oli esittänyt tätä opinnäytetyön aihetta JAMKille ja se tuntui sopivan suunnitelmiini, koska olin juuri muuttanut Jyväskylästä Tampereelle, Hamnström kertoo.

– Tämä opinnäytetyö on meille todella hyödyllinen. Matias pääsee tarttumaan pakkaustarvikevaraston epäkohtiin tuoreella näkökulmalla. Tällainen optimointityö jää muuten helposti kiireen jalkoihin, joten projekti on meille hieno mahdollisuus paneutua aiheeseen kunnolla, Kiilto Oy:n pakkaamon valmistuspäällikkö Antti Pohja toteaa.

Automatisoituvan logistiikka-alan muutoksiin tarvitaan suunnitteluosaamista

Valmistuminen häämöttää Hamnströmillä jo horisontissa. Tulevaisuuteen hän suhtautuu luottavaisin mielin. Logistiikka-ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti digitalisaation ja robotisaation myötä, mutta muutoksiinkin tarvitaan suunnitteluosaamista.

– Matias on fiksu ja oma-aloitteinen kaveri, joka on nopea oppimaan. Hän osaa toimia itsenäisesti ja ennakoivasti, eikä jää pyörittelemään peukaloitaan, jos välillä on hiljaisempi hetki, Pohja kehuu kesätyöntekijää.

Tulevalta työltään Hamnström toivoo sopivasti haasteita, hyvää ilmapiiriä ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä. Valmistuttuaan hän haluaisi löytää esimiestehtäviä teollisuudesta.

– Esimiestyöllä on suuri merkitys työnteon mielekkyyteen. Tästä hyvä esimerkki on esimieheni Timo Andrejeff, joka onnistuu luomaan työyhteisöön myönteisen työilmapiirin, Hamnström kiittelee pakkaamon työnjohtajaa. – Esimies tarvitsee ennen kaikkea hyviä ihmissuhdetaitoja ja myös tietynlaista jämptiyttä, jotta asiat saadaan rullaamaan, hän jatkaa.

Ihmiset ja ilmapiiri parasta kesätyössä

Usein kesätyössä paras motivaattori on palkka. Kesätyön mielekkyys syntyy kuitenkin muista asioista. Hyvä ilmapiiri, sujuva yhteistyö ja reilu kohtelu kesätyöpaikalla jättävät positiivisen muistijäljen, joka kestää vuosikymmentenkin päähän.

– Parasta Kiillossa on ollut ehdottomasti mukava ilmapiiri ja ihmiset, Hamnström toteaa hymyillen.

Hyväntuulinen Hamnström todistaa esimerkillään, että myös kesätyöntekijät voivat antaa innostavan ja virkistävän panoksensa hyvän työilmapiirin syntymiselle. Positiiviset kohtaamiset luodaan yhdessä.