Kesätyö vie nuorta uralla eteenpäin

Kesätyö on nuorelle tärkeä ikkuna työelämään. Mahdollisuus tutustua erilaisiin työpaikkoihin ja työtehtäviin jalostaa ajatuksia siitä, millaista työtä tulevaisuudessa haluaisi tehdä, millaisia taitoja eri tehtävissä ja työelämässä tarvitaan ja millainen työ vie kohti omia uratavoitteita. Parhaimmillaan kesätyö on molemminpuolista oppimista ja opettamista. Kuluneen kesän aikana Kiillossa ahkeroi nuoria osaajia monissa eri tehtävissä. Tässä jutussa esittelemme heistä kolme.

Jonna Hakala, vienti (Lempäälä)

Opiskelen venäjän kieltä ja kulttuuria Tampereen yliopistossa ja juuri kielitaidon ansiosta pääsin tänä vuonna kesätyöhön Kiillon vientiin. Olen ollut Kiillolla aiempina kesinä pakkaamossa ja työskentelin siellä myös välivuoteni ennen opintojen aloittamista.

Monesti törmää kesätöistä puhuttaessa ajatusmaailmaan, että kesätyöntekijälle annetaan tehtäväksi vain kaikkea sitä, mitä muut eivät jaksa tehdä ja mistä ei oikeasti ole mitään hyötyä. Kiillolla ainakin itse olen päässyt tekemään ihan samoja töitä kuin muutkin.

Antoisinta työssäni on ollut ehdottomasti se, että saan jatkuvasti oppia kaikkea uutta kieleen ja kulttuuriin liittyvää, mitä koulussa ei muuten olisi tullut ikinä opittua! Etenkin uusia sanoja on kertynyt paljon. Työssä motivoi mahtava ilmapiiri: kaikki ovat olleet todella mukavia ja avuliaita. Olen päässyt opettelemaan myös kotimaan tilauksien tekoa ja auttamaan tilauskeskusta kiireisinä päivinä muiden töideni ohessa. Itselleni työpaikassa on tärkeää juuri se, että se antaa minulle uusia haasteita, ja niitä on täällä riittänyt sopivissa määrin!

Uskon, että oikeastaan kaikista kesätyön mukanaan tuomista kokemuksista tulee olemaan minulle hyötyä tulevaisuudessa. Venäjän vienti on kuitenkin Suomessa tärkeä asia ja se, että on edes joskus päässyt raapaisemaan koko prosessin pintaa, tulee varmasti olemaan hyödyllistä. Kaiken tämän lisäksi jokainen työpaikka opettaa omalla tavallaan uusia asioita työnteosta.

Itselleni Kiilto on näyttäytynyt vakaana ja luotettavana työpaikkana, jossa kannustetaan kehittämään itseään. Sanat perhe, ympäristötietoinen ja vastuullinen kuvastavat mielestäni mainiosti Kiiltoa.

 

 

Kasper Arvad, markkinointi (Assens, Tanska)

Työskentelin viime kesän Kiillon markkinoinnissa Tanskassa, Assensissa. Kuvasin työssäni paljon videoita ja editoin lyhytfilmejä. Ennen kesää valmistuin mediatutkimuksen kandidaatiksi sivuaineenani käsikirjoitusten kehittäminen. Tutkinto oli melko teoreettinen, ja valmistuttuani koin kaipaavani lisää käytännön osaamista elokuvien tuottamisesta. Kesätyö Kiillossa osui minulle siis todella sopivaan saumaan.

Viime kesä oli minulle todella tärkeä ponnahduslauta kohti käytännönläheisempää ja luovempaa tapaa työskennellä. Opiskelen nyt elokuvakoulussa Tanskassa, jossa lähestytään elokuvien tuottamista käytännön tekemisen kautta. Kaikista videoiden kuvaamiseen ja editointiin käyttämistäni tunneista on jo ollut hyötyä uusissa opinnoissani. Tekemisen kautta opin myös, mikä yritysvideoissa toimii ja mikä ei. Opin uusia kamerataitoja ja sain lisää kokemusta editoinnista. Todennäköisesti nyt opitusta on minulle hyötyä koko työelämäni ajan.

Motivoidun minua kiehtovista asioista: elokuvista ja videoista. Koko videotuotannon luova prosessi itsessään motivoi minua keksimään, kokeilemaan ja löytämään uutta. Motivoidun myös todella paljon ihmisten reaktioista työtäni kohtaan.

Mielestäni Kiilto on työpaikkana innostava, ystävällinen ja kaikin puolin mahtava. Ihmiset ovat todella mukavia. Opin heiltä paljon tiimityöstä ja käytännön toimintamalleista. Usein ajatellaan, että kokeneet työntekijät eivät ole avoimia uusille ideoille ja nuorempien kollegoiden näkökulmille. Vanha myytti siitä, että vanhat työntekijät haluavat tehdä asiat niin kuin ne on aina ennenkin tehty, ei todellakaan ole totta – varsinkaan Kiillolla Assensissa.

Tästä pääset katsomaan yhden Kasperin videotuotannoista

 

 

Valtteri Stenroos, laadunvalvonta (Turku)

Valmistuin kesällä Turun yliopiston kemian laitokselta filosofian maisteriksi ja tämä oli toinen kesäni töissä Kiillon laadunvalvonnassa. Kiilto on minulle tosin tuttu jo ennestään: olen ollut kahtena aiempana kesänä liuostehtaalla seosvalmistajana, tein Kiillolle ammattikorkeakoulun opinnäytetyöni pesunesteen valmistusprosessin tehostamisesta keväällä 2017 ja viime keväänä valmistui graduni aiheesta desinfektiotuotteen kvantitatiivisen analyysimenetelmän kehitys.

Laadunvalvonnassa tehtäviini kuuluivat puolivalmiste- ja raaka-ainenäytteiden analysoinnit ja tarkastamiset. Lisäksi osallistuin erilaisiin projekteihin ja hoidin myös reklamaatioiden käsittelyjä.

Minua motivoi parhaiten se, että joka päivä oppii jotakin uutta. On ollut opettavaista nähdä valmistusprosesseja eri näkökulmista niin seosvalmistamossa kuin laadunvalvonnassa. Uskon, että tulevaisuudessa minulle on hyötyä siitä, että omaan tietotaitoa näistä molemmista työtehtävistä. 

Työn parhaita puolia ovat olleet monipuoliset työtehtävät sekä mukava työilmapiiri. Olen kokenut, että Kiilto on työpaikkana monipuolinen, kannustava ja kehittyvä. Oma polkuni Kiillolla vahvistaa uskoani siitä, että omalla ahkeruudella, oma-aloitteisuudella ja huolellisuudella voi työelämässä vaikuttaa vahvasti omaan urapolkuunsa.

 

Kiilto oli tänä vuonna mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Kesätyöntekijöitä työskenteli Kiillossa erilaisissa tehtävissä tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa, hankinnassa, tuotannossa, asiakaspalvelussa, viennissä, kunnossapidossa ja varastossa. Lämmin kiitos kaikille kesäämme ajatuksillaan ja asenteellaan virkistäneille ja meidät taidoillaan vakuuttaneille kesätyöntekijöillemme!