Kerrostaloille uusia tiiviitä vuosia

Jyväskyläläinen Rakennusliike Seiska käyttää saneerauskohteessaan Kiillon uusia tiivistysratkaisuja.

Nisulankatu 21:ssa kolme kerrostaloa on tullut peruskorjausikään.

Työnjohtaja Toni Anttila Rakennusliike Seiskasta kertoo, että Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n omistaman, 1960-luvulla rakennetun kohteen koko talotekniikka remontoidaan lämpöjärjestelmää lukuun ottamatta, samoin kaikki pinnat.

”Myös väliseiniä puretaan ja pystytetään. Kun taloissa oli alun perin 16 asuntoa, on niiden lukumäärä remontin valmistuessa 23.”

Nisulankadun tiivistystyöt tehdään paljolti Kiilto Airblock Fiberillä. Se on käyttövalmis pastamainen tiivistysaine, jota voidaan levittää siveltimellä tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille.

”Olimme jo ennättäneet aloittaa toisella tuotteella, mutta kun pääsimme testaamaan Airblock Fiberiä, niin vaihdoimme siihen. Airblock Fiber on nöyrää, juoksevaa tavaraa, joten sitä on helppo levittää lattiapinnoille. Sitä ei tarvitse vaivata, vääntää ja kääntää kuin pullataikinaa”, Anttila naurahtaa.

Työvaiheet vähenevät

Tiivistystöitä tehdään toisinaan vedeneristystuotteilla, jolloin työhön liittyy monta eri vaihetta. Kiilto Airblock Fiberillä kaksi työvaihetta – pohjustus ja nauhoitus – jää pois

”Olemme säästäneet Airblock Fiberin ansiosta aikaa ja rahaa, kun olemme käyttäneet sitä myös sellaisissa väliseinien paikkauskohdissa, jotka piti alkuperäisen suunnitelman mukaan tehdä vedeneristystuotteilla.”

Kiilto Airblock Fiberiä on käytetty Nisulankadulla lattian ja ulkoseinien, lattian ja betoniväliseinien sekä ikkunoiden ja parvekkeiden ovien liitoksissa.

”Kokeilemme näillä näkymin myös Kiilto A 215 -tiivistysmassaa pieniin ikkunanrakoihin, jolloin ne saadaan tiivistettyä yhdellä käsittelykerralla.”

Kiilto Airblock Fiber ja Kiilto A 215 kuuluvat Kiillon laajaan valikoimaan sisäilma- ja tiivistysratkaisuja. Tuoteperheeseen kuuluvat myös ruiskulla levitettävä Kiilto Airblock Coat, sekä haitta-aineiden sulkuaineet Kiilto Block ja Kiilto Hydrablock.

Tervettä sisäilmaa

Kiillon aluepäällikkö Marko Suominen muistuttaa, että tehokas tiivistys on tärkeää lämmityksen ja energiatehokkuuden takia. Mutta varsinkin saneerauskohteissa korostuvat myös sisäilma-asiat.

”Jos rakennus on puutteellisesti tiivistetty, niin sen sisälle voi päästä ilmaa rakenteiden läpi. Näin käy helposti esimerkiksi taloissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto ja talon sisällä voimakas alipaine. Riskinä on, että rakenteista vapautuu tällöin sisäilmaan myös terveydelle haitallisia yhdisteitä.”

Toni Anttilan mukaan tehokas tiivistys auttaa myös Nisulankadulla hyvän sisäilman varmistamisessa.

”Nisulankadulla on koneellinen poistoilmanvaihto. Ulkoseinät on rakennettu 60-luvun standardien mukaan, jotka olivat tietenkin aivan erilaisia kuin nykyään. Kun tiivistys tehdään kunnolla, niin korvausilma tulee asianmukaisesti vain venttiileistä.”

Saneerauskohteita riittää

Kuutisenkymmentä henkilöä työllistävän Rakennusliike Seiskan sekä Kiillon yhteistyö on jatkunut jo vuosien ajan.

”Kiillolta tulevat Nisulankadulle myös kuivien tilojen tasoitusaineet, samoin esimerkiksi märkätilojen valuaineet, vesieristeet, kiinnityslaastit, saumausaineet ja silikonit”, Anttila kertoo.

Seiskan työt Nisulankadulla alkoivat huhtikuussa 2019. A-talo on jo remontoitu, ja viimeinen C-talo valmistuu syyskuussa 2020.

”Mutta eipä ole pelkoa, että hommat loppuisivat siihen. Jyväskylän seudulla, niin kuin koko Suomessa riittää kyllä peruskorjausikään tulleita taloja.”

”Aina kun me saamme päättää, niin niissäkin käytetään Kiillon tuotteita”, Anttila muotoilee.