Käsidesi muutti käsihygienian tason kertaheitolla

Erisan Pro -sarjaan kuuluva Käsidesi on parantanut sairaaloiden käsihygieniaa jo neljännesvuosisadan ajan.

Käsihuuhteet ovat viime vuosien aikana vakiinnuttaneet asemansa sekä sairaaloiden ja hoitolaitosten käytävillä, että tavallisten suomalaisten kodeissa ja käsilaukuissa. Ja hyvä niin – tehokkaan käsihygienian takia suomalaisten sairaaloiden hygieniataso on huippuluokkaa.

Käsidesi kehitettiin vuonna 1994 nimenomaan sairaaloiden tarpeeseen. Alkusysäyksen tuotekehitykselle antoi sairaalahygieniaa tutkinut kemisti Kristiina Wesolovski.

”Käsihuuhteita käytettiin kyllä aiemminkin, mutta ne olivat lähinnä isopropanolipohjaisia ja tuoksuivat voimakkaille. Etanolipohjaisesta Käsidesistä tuli nopeasti suosittu, sillä se on paitsi tehokas myös käyttäjälleen miellyttävä käsihuuhde”, kertoo Kiillon markkinointipäällikkö Arja Seppälä.

Seppälän mukaan sairaalassa työskentelevät hygieniahoitajat olivat jo pitkään kaivanneet vastaavaa tuotetta käsihygienian ylläpitoon osastoille.

”Lisäksi sairaaloissa jylläävät moniresistenttibakteerit eli sairaalabakteerit huolestuttivat jo tuolloin”, Seppälä sanoo.

Tuote otettiin terveydenhuollon markkinoilla vastaan innostuneesti. Hoitajat käyttävät käsihuuhdetta aina ennen ja jälkeen potilaskontaktin, joten kädet desinfioidaan lukuisia kertoja päivän aikana.

Koulutus avainasemassa

Sairaaloissa työskenteleviä hoitajia on koulutettu alusta saakka Käsidesin oikeaoppiseen käyttöön.

”Viisi tuoteasiantuntijaa piti koulutuksia ympäri Suomen yhteistyössä sairaaloiden ja hygieniahoitajien kanssa”, Seppälä kertoo.

Koulutukset jatkuvat yhä tänäkin päivänä.

”Alalle tulee jatkuvasti uusia ihmisiä. On hyvä muistuttaa, miten käsihuuhdetta käytetään oikeaoppisesti, jotta sen teho tulee parhaiten käyttöön.”

Tehokas, helppokäyttöinen ja ihoystävällinen

Seppälän mukaan Käsidesin helppokäyttöisyys on tehnyt tuotteesta houkuttelevan.

”Käsidesin ratkaiseva etu on ollut aina se, että se pitää käsihuuhteen käyttäjän ihosta huolta. Käsidesi on iholle hellävarainen vaihtoehto, sillä toisin kuin vedellä pestessä, Käsidesi ei kuivata ihoa”, hän kertoo.

Käsidesin käyttö säästää myös kiireisten hoitajien aikaa.

”Aiemmin hoitajat pesivät kätensä vedellä lukuisia kertoja päivässä. Käsidesin käyttö on huomattavasti vedellä pesemistä nopeampaa, sillä vesipistettä ei tarvita, eikä aikaa kulu esimerkiksi käsien kuivaamiseen”, Seppälä huomauttaa.

Käsihuuhde sopii jatkuvaan käyttöön

Koska hygieniavaatimukset ovat muuttuneet vuosien varrella, myös Käsidesin koostumusta on parannettu muutamaan kertaan.

”Käsidesissä on aiempaa enemmän hoitavia aineita. Lisäksi tuotteen koostumus on muuttunut paksummasta ohuemmaksi”, Seppälä kertoo.

Nykyisin käsien pesua suositellaan vain silloin, kun kädet ovat todella likaiset. Käsihuuhde on siksi parhaimmillaan jatkuvassa käytössä.

”Olemme panostaneet siihen, että käsihuuhdetta on miellyttävä käyttää toistuvasti, eikä se kerrostu iholle. On tärkeää, että hoitaja saa esimerkiksi kumihansikkaat helposti käteen heti käsihuuhteen käytön jälkeen”, Seppälä sanoo.