Miten SafePoint+ sai alkunsa? | Kaikki päättyy hyvin

Tänä keväänä näimme ensimmäistä kertaa, miten koko maailma pysähtyi pandemian takia ja kokonaisia kaupunkeja eristettiin. Samalla näimme, miten hyvä käsihygienia yksin voi vaikuttaa virusten leviämisen pysäyttämiseen.

Mikko Eskola toimii tällä hetkellä Kiillolla asiakkuus- ja kehityspäällikkönä. Hänen vastuualueenaan ovat kansainväliset avainasiakkuudet ja myynnin kehitys. Ennen Kiiltoa hän teki pitkän uran hygienia- ja ympäristöturvallisuuden parissa hotelli- ja risteilybisneksessä.
  
Ammatilliset juureni ovat syvällä kansainvälisessä hotelli- ja risteilybisneksessä. Lähes 14 vuotta hygienia- ja ympäristöturvallisuuden parissa ympäri maailmaa eivät ole menneet hukkaan. Työskentelin vuosien ajan päivittäin asiakaskokemukseen sekä ympäristöturvallisuuteen liittyvien asioiden parissa. Työssä opittujen tilanteiden sekä kokemuksen kautta on ammatilliseen haaviin kertynyt huomattava määrä osaamisen pääomaa, jota olen voinut sittemmin yhdistellä­­ mitä erilaisemmissa tilanteissa. Kerron yhden esimerkin tällaisesta monien kokemuksien lopputuloksesta.

Lontoo 2009

Istun lontoolaisessa hotellihuoneessa, kun tv:stä alkaa tulla uutisia – uusi pandemia on alkamassa, tällä kertaa lintuinfluenssa. Hyvää käsihygieniaa korostetaan ja desinfiointiaineita sijoitellaan eri paikkoihin, jotta ihmiset muistaisivat käyttää niitä varsinkin liikkuessaan julkisilla paikoilla. Uutisia katsoessani mietin, miten puolen litran pullot saadaan sijoiteltua niin, että ne ovat ihmisten saatavilla ja sadat ellei jopa tuhannet ihmiset voivat turvallisin mielin käyttää huuhteita? Kuka pulloja vaihtaa uusiin tai täydentää kun ne tyhjenevät? Kuka huolehtii, että käsihuuhdetta todella käytetään?

Tällaisia ajatuksia on ennenkin pyörinyt päässäni toimiessani risteilyalalla, jossa useita tuhansia ihmisiä kulkee porttien läpi päivittäin ja hygienian pitää olla uskottavalla tasolla. Asiaa eivät yksinkertaista alusten päivittäin kohtaamat lainsäädännölliset vaatimukset kansainvälisellä, alueellisilla tai lippuhallinnon tasolla. Myös yritysten oma pyrkimys pitää kiinni korkeasta hygieniatasosta linkittyy vahvasti niiden maineeseen ja toisaalta myös asiakkaan käsitykseen siitä, onko laivalla turvallista matkustaa.

Erityisesti pandemian jälkeisessä maailmassa turvallisuuden tunteen luominen on elinehto koko liiketoiminnalle. Hotellihuoneessa istuessani ajatus isosta käsihuuhdeannostelijasta ilmestyy kuin salama kirkkaalta taivaalta – tarvitaan ratkaisu, jonka avulla voidaan annostella käsihuuhdetta helposti ja tehokkaasti suurelle määrälle ihmisiä. Idea on itänyt jo pitkään, mutta läpimurto tapahtuu kuitenkin kyseisellä matkalla Lontoossa.

Piirrän nopeasti ajatukseni paperille, soitan Suomeen ja saamme melko nopealla vauhdilla pyörät pyörimään. Alkutaival on vaikea. Tuote kyllä saadaan markkinoille, mutta teemme kaikki mahdolliset virheet matkan varrella. Tuotteen siivittämänä ja sen kehityskaaren aikana siirryn myös yrittäjän roolista palkkalistoille. Annostelijasta valmistuu versio A, versio B ja versio C. Teknisiä murheita on huomattava määrä, tuote viivästyy ja sitten menettää hetkensä. Lopulta projekti lopetetaan ja jätetään odottamaan uutta ajankohtaa. Vaikka idea on hyvä ja tarvettakin ratkaisulle löytyisi, tarvitsee menestyksekäs toteutus vielä kypsyttelyä.

Syksy 2019

Mennään pikakelauksella syksyyn 2019. Seuraan päivittäin tilannetta Kiinassa ja tilanne, jonka pelkäsin tapahtuvaksi jo 2009, alkaa nopeasti kehittyä kohti globaalia ongelmaa. Sittemmin alkuvuonna 2020 koronavirus on levinnyt nopeasti Aasiasta Eurooppaan, ja jopa Suomessa tilanne on edennyt siihen, että koko Uusimaa on joutunut eristykseen. Uusi pandemia herättää jälleen huomiota käsien pesun tärkeydestä ja käsihygienian merkitys korostuu. Desinfiointiaineiden kysyntä kohoaa pilviin.

Tätä se on ollut ennenkin, mutta tällä kertaa jokin on muuttunut. Lontoon hotellihuoneen sijaan olen kotikaranteenissa, ja jo 2009 pelkäämäni skenaario alkaa uhkaavasti toteutua. Aiemmin keksityn ratkaisun aika on tullut.

Ajatukset ovat kypsyneet ja kehitys mennyt eteenpäin. Tällä kertaa tuotekehitys lähtee kuitenkin vauhdikkaasti liikkeelle. Aiemmista virheistä on opittu, ja lopputulos on yhdistelmä jostain täysin uudesta ja kaikkien aiempien versioiden parhaista puolista. Keräämme pienen suomalaisen tiimin, jonka kanssa yhteistyö sujuu, ja jo parissa kuukaudessa on kehitetty laite, jolla voidaan ottaa tilanne ja turvallisuus systemaattisesti haltuun. Yksi syy nopealle tuotelanseeraukselle on tiimin kokemus ja taito. Tuotekehitys- ja suunnittelutiimi on suomalainen, käytetyt komponentit ovat Suomesta niin suurissa määrin kuin mahdollista. Näin voimme taata laadun ja toimitusvarmuuden, koska ketjut ovat lyhyitä niin viestinnällisesti kuin logistisestikin.

10 vuotta ja monta tuoteversiota myöhemmin, Safepoint+ automaattinen käsihuuhdeannostelija edustaa alusta loppuun asti suomalaista suunnittelua ja toteutusta. Sen kehitystyö on vaatinut sitä kuuluisaa sisua, kun vuosien varrella on otettu yksi askel eteenpäin ja kaksi taakse. Se on kuitenkin ollut sen arvoista, sillä pian saamme lanseerata markkinoille tuotteen, joka lunastaa lupauksemme helposta ja modernista käsihygieniasta.

Mitä tulevaisuudessa?

Pandemioita on ollut läpi ihmisen historian, ja niitä tulee jatkossakin olemaan. Korona on ollut tähän hyvä harjoitus, mutta tulevaisuudessa meillä on oltava keino järjestelmällisesti ottaa haltuun pandemiankaltaiset tilanteet. Tänä keväänä näimme ensimmäistä kertaa, miten koko maailma pysähtyi pandemian takia ja kokonaisia kaupunkeja eristettiin. Samalla näimme, miten hyvä käsihygienia yksin voi vaikuttaa virusten leviämisen pysäyttämiseen. Maalaisjärki auttaa pitkälle, mutta hygienian systemaattisuus on aina se avain, jotta tilanne pysyy hallinnassa. Oikeat ratkaisut ovat merkittävässä roolissa vilkkaassa ihmisvilinässä ja paikoissa, joissa massoja liikkuu. Pitää pystyä helposti ja luotettavasti pitämään huolta hygieniatasosta. Meidän täytyy myös pystyä luomaan asiakkaillemme turvallisuuden tunnetta, olipa kyseessä sitten lentokenttä, risteilyalus tai kauppakeskus.

Jatkamme edelleen startup-henkistä työtämme kohti asiakkaidemme turvallisuutta, ja se ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii pitkäjänteistä kehitystä. Asetamme peliin pitkän kokemuksen ja sen kautta kehitetyt luotettavat ratkaisut.

Turvallista ja hyvää loppuvuotta 2020 – Kaikki päättyy hyvin!

Mikko Eskola