Kädet puhtaaksi noroviruksesta

Sosiaalisessa mediassa törmäsin taas artikkeliin, jossa kerrottiin että alkoholikäsihuuhteet eivät tehoa norovirukseen. Tämä väittämä ei pidä paikkaansa ja vaatinee perusteluja. Norovirus kuuluu kapselittomien virusten ryhmään; tämä tarkoittaa ettei viruksella ole ympärillään rasvapitoista kapselia eli kuorta, vaan sen pintakerros koostuu pääasiassa proteiinista eli valkuaisaineista. Tällainen proteiinikerros tekee virukset kestävimmiksi desinfektioaineita vastaan. Käsihuuhteissa käytettävä alkoholi Suomessa on lähinnä denaturoitua etanolia, joka on tehokas ja laajakirjoinen (tuhoaa monia eri mikrobilajeja: bakteerit, virukset, hiivat, homeet) sekä suhteellisen edullinen. Tarpeeksi korkea alkoholiprosentti myös vaaditaan korkean tason desinfektioon (noin 70 painoprosenttia).

Norovirusepidemian aikana terveydenhuollossa suositellaan kaksi-vaiheista desinfektiota. Tämä tarkoittaa ensin käsien vesi-saippuapesua ja sen jälkeen alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttöä. Tällöin käsistä poistetaan ensin saippualla lika ja sitten tuhotaan käsihuuhteella jäljelle jääneet virukset. Tätä perustellaan sillä, että noroviruksen tarttuvuus on erittäin suuri. Vatsataudin saamiseen riittää vain 10 viruspartikkelia, kun esimerkiksi salmonella tartuntaan vaaditaan yleensä yli 10 000 bakteeria. Tällöin on tärkeää, että käsien desinfektio kestää tarpeeksi kauan ja käytetään tarpeeksi hierontamekaniikkaa, jolla on olennainen osa viruksen poistossa käsien iholta. Terveydenhuollossa epidemian aikana on erittäin tärkeää pintojen huolellinen desinfektio useamman kerran päivässä, koska norovirus useimmista muista viruksista poiketen säilyy elottomilla pinnoilla elossa jopa viikkoja.

Kotioloissa riittää käsien huolellinen vesi-saippuapesu ja kuivaus. Kuivaus lisää tarvittavaa mekaniikkaa puhdistustapahtumaan ja poistaa virusta tehokkaammin. Noron jyllätessä kotona olisi hyvä käyttää paperisia kertakäyttöpyyhkeitä kuivaukseen, koska noro säilyy myös tekstiileissä ja voi kangaspyyhkeen kautta levitä.

Hyvällä käsihygienialla pötkii pitkälle näinä tautisina aikoina.

terveisin Killi KiiltoCleanilta