Joutsenmerkki omakotitalolle

Kaarinaan rakennetaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkittyä omakotitaloa, Villa Roihaa. Kohteessa on käytetty Kiillon tuotteita, jotka täyttävät Joutsenmerkki-sertifikaatin tiukat ympäristökriteerit. Ympäristösyiden lisäksi uudet asukkaat haluavat varmistaa kodin puhtaan sisäilman.


Sami Roiha on ensimmäistä kertaa talonrakennustöissä. Siinä olisi monen mielestä jo riittävästi haastetta, mutta kyseessä on vielä tavallista vaativampi kohde, Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo.

Sami kertoo, että hän etsi Salla-vaimonsa, Ellenin (5 v.) ja Edvinin (3 v.) kanssa perheelle suurempaa kotia. Alun perin ajatuksissa ei ollut suinkaan tarttua itse vasaraan, mutta sitten vastaan tuli sattumalta hieno tontti Kaarinasta, Piikkiönlahdelta, aivan meren tuntumasta.

”Ensiksi pohdimme talopakettia. Halusin kuitenkin olla itse tarkasti mukana laadunvalvonnassa ja ajattelin, että itse rakentaminen tarjoaisi tähän enemmän mahdollisuuksia. Joutsenmerkki-sertifikaatti alkoi sitten kiinnostaa sen takia, koska siinä rakentamisessa käytetyillä materiaaleilla ja tuotteilla on erittäin tiukat kriteerit ja kaikki on dokumentoiva tarkkaan.”

”Sekä minä että Salla halusimme varmistaa erityisesti, että talon sisäilman kanssa ei tulisi ongelmia. Etenkin Sallalla Joutsenmerkin valinnassa painoivat myös yleiset ympäristösyyt.”

Paljon selvitystyötä

Villa Roihan rakentaminen alkoi kesällä 2016. Helmikuussa 2018 käynnissä ovat sisätyöt, muun muassa märkätilojen vesieristykset.

Sami kertoo, että päävastuu rakennustöistä on ollut timpuri Lauri Pennalalla, viime aikoina apuna on ollut myös nuorempi timpuri Sakari Aaltonen.

”Aikaa on kulunut paljon, osittain juuri tarkkojen tuotevaatimusten ja vaadittavan selvitystyön takia. Esimerkiksi tänä aamuna olen jo tutkinut pitkään erilaisten keittiökalusteiden formaldehydipäästöjä.”

”Rehellisyyden nimessä täytyy sanoa, että yksityishenkilölle Joutsenmerkki-rakentaminen on kyllä aikamoinen urakka. Mutta toivottavasti rakennusliikkeet innostuvat tästä mallista. Ruotsissahan on jo satoja Joutsenmerkki-taloja.”

Yhteistyö Kiillon kanssa ollut helppoa

Sami kertoo, että Villa Roihassa on käytetty paljon Kiillon tuotteita, muun muassa Kiilto KeraProta, Kiilto Keraprimeria, Kiilto Masaa sekä Kiillon saumalaasteja ja saniteettisilikoneja.

”Kiillosta löytyi heti alusta alkaen runsaasti Joutsenmerkki-kriteeristön täyttäviä tuotteita – paljon enemmän kuin muilta.”

”Kiilto on myös kiitettävästi laittanut tuotteita Joutsenmerkki-tietokantaan, mikä helpottaa aivan oleellisesti minun työtäni. Tuotteita ei tarvitse silloin enää erikseen hyväksyttää Joutsenmerkki-organisaatiossa.”

Sami kertoo saaneensa Kiillolta myös aina tarvittaessa hyvin neuvoja ja apua, esimerkiksi tarkempia tuotetietoja.

”Hekin ovat olleet selvästi kiinnostuneita ja innostuneita projektistamme.”

Lisää Joutsenmerkki-omakotitaloja

Villa Roiha runkomateriaalin – peruselementtinä EPS-harkot – toimittaja on Hevi Kivitalot.

”Lähdimme mielellämme edistämään ympäristöystävällistä ja asumisen kannalta turvallista uutta rakentamismallia. Sami on tehnyt uraa uurtavaa työtä. Tulemme varmasti hyödyntämään projektin kokemuksia myös tulevaisuudessa”, Hevi Kivitalojen toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen kertoo.

Hän lisää, että konkreettista jatkoa onkin jo luvassa. Tampereella on aloitettu tekemään toista Joutsenmerkittyä omakotitaloa, johon yhtiö osallistuu.

Teijo-talot on puolestaan ollut mukana projekteissa, joissa Suomeen on jo rakennettu Joutsenmerkitty päiväkoti ja palvelutalo. Suomeen on myös valmistunut joutsenmerkitty kesämökki.

Joutsenmerkin kriteeristössä on materiaalien lisäksi tarkkoja vaatimuksia myös esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuudelle.

”Villa Roihan energiapalettiin kuuluvat muun muassa aurinkopaneelit, maalämpö ja tehokas lämmön talteenotto ilmanvaihdosta”. Sami Roiha kertoo

Opettavainen urakka

It-alan projektipäällikkö kertoo oppineensa paljon talonrakentamisesta.

”Normihommissa, jos vaikka powerpoint menee vähän pieleen, niin sitten tehdään vaan uusi. Rakentamisessa se on toisin. Kun palkki mitataan, sahataan ja laitetaan paikalleen, niin se on sitten siinä.”

”Kaikki pitää siis suunnitella todella tarkkaan etukäteen – ja huomioitavia sekä yhteen sovitettavia asioita on paljon. Myös materiaalivalinnat ovat olennaisia.”

Joutsentalon pihan takaa alkaa iso houkuttelevan leikkipuisto. Se saa tulevaisuudessa uusia leikkijöitä, mutta tarkkaa päivämäärää Sami ei uskalla vielä luvata.

”Uimarantakin on tuossa pienen kävelymatkan päässä. Kiva täällä on asua, kun homma saadaan valmiiksi”, Sami pohtii.

Lauri Pennala on levittämässä yläkerran wc-tiloihin toista Kiilto Kerapro-kerrosta. ”Sen jälkeen, kun käytin ensimmäisen kerran Kiillon tuotteita, en ole nähnyt aiheelliseksi vaihtaa. Nämä ovat minun mielestäni parhaita”, hän miettii.