Joutsenia mökissä ja rannassa

Uuteenkaupunkiin on valmistumassa Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkki-sertifioitu kesämökki. Kohteessa on käytetty myös Kiilto Oy:n ympäristöystävällisiä tuotteita.

Uudenkaupungin Lokalahdella, meren rannalla sijaitsevassa kesämökissä, Rauli Lantkankare saumoittaa kylpyhuoneen laattalattiaa. On kulunut reilut pari vuotta siitä, kun Rauli ja hänen appiukkonsa Esko Helenius vetivät tontilla ensimmäisen kerran työhanskat käsiinsä ja ryhtyivät pyörittämään betonimyllyä.

Ajatus Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisestä Joutsenmerkitystä kesämökistä oli kypsynyt jo aikaisemmin:

”Halusin perheelle ja appivanhemmille yhteisen kesäpaikan, mutta perinteisen kesämökin rakentaminen ei tuntunut riittävän haasteelliselta. Sitten hoksasin, että mökinhän voisi tehdä pohjoismaisen Joutsenmerkki-sertifikaatin mukaisesti.”

Rauli Lautkankare on rakennusinsinööri ja Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan lehtori. Hänellä on myös oma suunnittelutoimisto.

”Olen ollut jo pitkään kiinnostunut siitä, miten rakentamista ja asumista voi kehittää entistä terveellisemmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi.”

Tiukat ympäristökriteerit materiaaleille

Kaikkien Joutsenmerkki-mökissä käytettävien materiaalien puutavarasta maaleihin ja sementistä viemäriputkiin, pitää täyttää ympäristömerkin tiukat kriteerit. Vaatimuksia asetetaan myös esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuudelle.

”Kun aloitimme, monet materiaalit piti erikseen hyväksyttää Joutsenmerkki-organisaatiossa, mihin kului paljon aikaa. Nykyään Joutsenmerkki-tietokannasta löytyy jo varsin kattava lista kriteerit täyttävistä tuotteista.”

Mökissä on käytetty paljon Kiillon tuotteita, erityisesti kahdessa kylpyhuoneessa ja saunarakennuksessa. Näihin kuuluvat esimerkiksi Kiilto 60 -pikalattiamassa, Kiilto Keraprimer, Kiilto Kerafiber, Kiilto Masa sekä Kiillon saumalaastit, lattiasaumalaastit ja saniteettisilikonit.

”Kiillon kanssa oli helppoa, kun kaikki tuotteet löytyivät jo valmiiksi Joutsenmerkki-tietokannasta. Olen saanut Kiillolta myös hyvin neuvoja. Hekin ovat selvästi innostuneita projektista ja kiinnostuneita ympäristöystävällisestä rakentamisesta.”

Joutsenmerkki näyttää suuntaa

Rauli kuvailee tehneensä pitkän, mutta mielenkiintoisen ja opettavan matkan.

”Olen oppinut paljon esimerkiksi tavarantoimittajien kanssa toimimisesta. Ja siitä, että rakennusalalla halutaan tehdä asiat aika usein totutulla tavalla. Uusien ideoiden esittäjä joutuu joskus vähän ponnistelemaan, että saa suunnitelmansa läpi.”

Hän korostaa, että rakennusmateriaalit ylipäätään ovat nykyään jo varsin terveellisiä ja ympäristöystävällisiä. Aina on kuitenkin varaa parantaa, esimerkiksi sisäilma-asioissa.

”Tähän suuntaan ollaan koko ajan menossa. Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on jo satoja Joutsenmerkittyjä kerrostaloja, päiväkoteja, kouluja ja pientaloja – uskon, että jatkossa tulee myös muita kesämökkejä.”

Yksi Joutsenmerkitty talo on nousemassa esimerkiksi Turun viereen Kaarinaan. Rauli toimii kohteessa vastaavana mestarina ja Kiilto on mukana tuotteillaan myös tässä kohteessa.

Jouluksi mökille

Kylpyhuoneen lattialaattojen saumaus – Kiillon lattiasaumalaastilla – etenee hyvää vauhtia. Mökki alkaa olla muutenkin jo viimeistelyä vaille valmis.

”Ehkä pääsemme viettämään joulua mökillä. Lapsetkin viihtyvät täällä todella hyvin. Heillä on esimerkiksi rannassa omat hiekkalinnojen rakennustalkoonsa.”

Rauli on miettinyt jo valmiiksi rakennusprojektin seuraavallekin kesälle.

”Ajattelin vähän, jos rakentaisin lintutornin, ja hyödyntäisin siinä myös järviruokoja.”

Rannassa näkyy muuten nytkin lintuja. Joutsenia, luonnollisesti.

Lue lisää Joutsenmerkin kriteerit täyttävistä tuotteista sekä ympäristö- ja terveysvaikutukset huomioivasta rakentamisesta.