Intermedius mukana Habitare-messuilla osana VIIVY-projektin innovatiivista tuotetta

 

VIIVY__1.jpg VIIVY_2.jpg

Helsingissä juuri päättyneillä Habitare-messuilla oli uuden designin Ahead!-osastolla esillä innovatiivinen piknikviltti ja –katos nimeltään VIIVY, jonka toteutuksen yhtenä yhteistyökumppanina on Intermedius Oy.

VIIVY mukautuu ympäristön oloihin keräämällä auringonvaloa ja hohtamalla sitä tunnelmallisesti pimeän laskeutuessa. Ideana on, ettei piknikin tarvitse loppua illan hämärään tai viilenneeseen säähän, vaan piknik-kausi voi alkaa aiemmin keväällä ja jatkua pidemmälle syksyyn.

Idean toteutuksessa valoa keräävä ja hohtava kerros luodaan kierrätetystä purjeesta ja istuinviltti valmistetaan noin 5 mm paksusta huovasta. Nämä kaksi kerrosta voidaan joko pitää kiinni toisissaan, jolloin huovan alla oleva, valoa keräävä ja heijastava purjekangas valaisee huopaan laserleikattujen reikien kautta, tai erikseen, jolloin purjekerros toimii kevyenä valaisevana katoksena ja huopa istuinalustana.

Työssä käytettiin piknik-alustana Intermediuksen kierrätyspullokuiduista valmistamaa polyesterhuopaa, joka sopi ideaan erinomaisesti muokattavuutensa, ulkonäkönsä, pehmeytensä ja keveytensä ansiosta. Huopa on myös helppo pitää puhtaana. Koko tuotteen ideana on vaivaton kuljetettavuus – viltti on pakattavissa pieneen laukkuun, jonka kokonaispaino on vain kolme kiloa. Kierrätysmuovipulloista tehty huopa herätti messuilla paljon kiinnostusta. Se tuntui monelle olevan uusi tuote, jossa kiiteltiin kierrätysmateriaalin lisäksi miellyttävän tuntuista pintaa.

Polyesterhuopa on yksi Intermediuksen päätuotteista. Sitä käytetään lukuisiin eri tarkoituksiin joko sellaisenaan tai laminoituna. Huopaan voidaan lisätä eri ominaisuuksia kuten lämpömuokattavuus, sähköjohtavuus tai vettä- ja likaahylkivyyskäsittely. Huopaa valmistetaan ohuesta 140 g/m2 painoisesta jopa 1500 g/m2 painoiseen laatuun, josta valmistetaan esimerkiksi autojen ja traktoreiden kattopaneeleja. Muita käyttökohteita on mm. tekstiili- sekä huonekaluteollisuudessa ja kenkien valmistuksessa.

VIIVY-projektin takana ovat Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari. Messukeskus ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestivät nyt jo 13. kerran Habitare-suunnittelukilpailun, jonka tämänkertainen teema ’May Day’ kutsui kehittämään ja toteuttamaan ajatuksia kesäisellä huviretkellä tai piknikillä tarvittavista rakenteista ja esineistä. Työn toivottiin henkivän toimivuutta, estetiikkaa ja iloista seurustelua. Kilpailuun osallistui 66 työtä, joista tuomariston valitsemat viisi finalistia toteuttivat työnsä Habitare-messuille. Voittajan lisäksi kaksi työtä palkittiin kunniamaininnalla, joista toinen tuli VIIVY-projektille. Habitaressa saadun menestyksen kannustamana suunnittelijat aikovat seuraavaksi muokata työstä kaupallisen version.

Yhteistyökumppaneina toimivat Intermediuksen lisäksi Exel Composites, Glowfast, Kopioniini, WB-Sails sekä Laser Cut –studio.

Linkki projektin ladattaviin esittelykuviin (valokuvat: Anne Kinnunen):
https://drive.google.com/folderview?id=0B5eV4T_PPurHODNSVFdOR0xkOUU&usp=sharing

Lisäkuvia myös liitteinä:

POLARIS_MATERIAALIT.pdfPOLARIS_MATERIAALIT.pdf

POLARIS_ESITE.pdfPOLARIS_ESITE.pdf

Habitare-messuista on lisätietoa osoitteessa: http://www.messukeskus.com/Sites3/Habi14/Sivut/default.aspx