Hyvät, pahat bakteerit

Sanat bakteeri, virus, home, hiiva, mikrobi saavat aikaan monissa meissä kylmiä väreitä, inhoa tai jopa hillitöntä kauhua. Silmissä vilisee mustan surman eli ruton kauhut, lintu- ja muut eläinperäiset influenssat, ebolat ja muut. Hollywoodin elokuvateollisuus on ”ansiokkaasti” edistänyt tätä mielikuvaa. Todellisuudessa ympärillämme vaanivista mikrobeista vain muutama prosentti on ns. patogeeneja eli tautia aiheuttavia ja suurin osa meille hyödyllisiä tai täysin haitattomia. Mikrobin taudinaiheuttamiskykyyn vaikuttaa ratkaisevasti myös sen kohde eli ihminen. Perusterveeseen ihmiseen tautia aiheuttavien mikrobien hyökkäys kilpistyy melko tehokkaasti, mutta vastuskyvyltään heikentyneet henkilöt ovat mikrobeille helppoja saaliita.

Ilman mikrobeja ei olisi elämää. Tuntemattoman sotilaan Hietanen kiistää olevansa alun perin ahvena ja olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan, sillä uskon meidän polveutuvan suoraan ”pöpöistä”. Suolistossa työskentelee päivittäin noin 1,5 kg erilaisia bakteereita ja maha-suolikanavaa kutsutaankin nimellä kehon toiset aivot. Ihoamme suojelee kilomääräisesti vieläkin runsaampi bakteeriporukka.

Nämä hyvät mikrobit suojelevat meitä aika yksinkertaisilla tavoilla, joko tuhoamalla tautia aiheuttavia mikrobeja tai viemällä niiltä asuinsijan elimistössämme. Meidän tulee suojella tätä hyvää mikrobistoamme oikeilla elämäntavoilla. Varsinkin antibiootit tuhoavat tehokkaasti taudin aiheuttajien ohella meidän kaverimikrobitkin ja sitten ollaan pulassa.

Jos oman mikrobistomme tasapaino järkkyy, voimme korjata sitä esimerkiksi syömällä tai juomalla hyviä mikrobeja. Tällaisia mikrobeja kutsutaan probiooteiksi. Niitä valmistetaan teollisesti bioteknologian keinoin (Bioteknologia on elävien organismien, niiden osien tai ominaisuuksien hyödyntämistä tuotteissa, tuotantoprosesseissa ja palveluissa. OECD;n määritelmä). Tällainen bioteknologia tähtää luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Paitsi syötävät ja juotavat probiootit, meillä on jo käytössä puhdistusaineiden tuotannossa mikrobiteknologiaa. Tällaisen bioteknologian soveltaminen tarkoittaa siirtymistä täysin uudelle tasolle tuotteiden tehokkuudessa ja ekologisuudessa – voisiko puhua jopa siivouksen vallankumouksesta. Pääosassa tuotteiden koostumuksessa ovat probiootit, jotka vievät elintilaa haitallisilta bakteereilta. Ne syövät tehokkaasti likaa ja rasvaa puhdistettavilta pinnoilta ja poistavat hajuja. Niiden toimintatapana on usein vallata elintila haitallisilta mikrobeilta erilaisilta pinnoilta. Biologisen koostumuksensa ansiosta ne eivät lisää ympäristön kemikalisoitumista ja ovat turvallisia käyttäjälle ja puhdistettavalle kohteelle. Nämä bioteknologian keinoin tuotetut bakteerit ovat kehitelty niin, että ne ruuan ja tilan loppuessa itse säätelevät lisääntymistään, eivätkä aikojen saatossa kehity krokotiiliksi vessanpöntössä.

Annetaan pikkuapulaisille mahdollisuus – ovat ahkeria, vaatimattomia, mutta tehokkaita työntekijöitä.

Kesäterveisin KiiltoCleanin Killi