Hyvää lomaa – puhtain käsin

Laukut pakattu, matkavakuutus ostettu, maitohappobakteerivalmistetta syöty turistiripulin ehkäisemiseksi, huolet jätetty kotiin – lentomatka voi alkaa pohjoisen hiihtoladuille tai etelän lämpöön.

Vuosi 2017 oli historiallisesti turvallisin vuosi matkustajaliikenteessä. Matkustajaliikenne kasvaa vuosi vuodelta, samoin matkustajien mukanaan tuomat mikrobit lentokentälle. Siellä ne odottavat juuri sinua.

Amerikkalainen tutkimus tehtiin vuonna 2017 kiireisimpään lomakauteen ja siinä tutkittiin korkean kosketustason pintoja kolmella suurella lentokentällä. Kahdeksastatoista kohteesta otettiin mikrobiviljelynäytteitä ja tutkittiin mitä mikrobeita ja missä oikein luuraa.

Kultaisen mitalin lentokentän mikrobipitoisempana paikkana sai ns. self check-in laite. 18 laitteen mikrobikeskiarvoksi saatiin 253857 bakteeria (wc-istuimen vetonupin keskimääräinen bakteeripitoisuus oli 172 bakteeria). Puolet näistä bakteereista oli suolistoperäisiä gram-negatiivisia sauvabakteereita. Ei liene tarvetta kertoa mistä ovat peräisin, mutta johtaisikohan polku puutteellisen käsihygieniaan wc-käynnin jälkeen. Hopea ei ole häpeä mikrobeille, mutta kentällä toimivalle laitoshuollolle sija ei ehkä ole kovin mairitteleva: kakkosena kisaan rynnisti lähtöporttien odotustuolien käsinojat 21630 bakteerilla. Kolmosena amerikkalaistutkimuksessa oli vesijuoma-automaatin (water fountain) nappi. Onneksi tällaisia ei juuri kotimaisilta kentiltä löydy.

Boarding alkaa ja siirrytään pikkuhiljaa koneeseen. Mikähän mahtaa olla koneen sisällä mikrobipitoisin paikka? WC:n huuhtelunappi ottaa ykkössijan reippaalla 95000 bakteerilla, toisena istuinpöytä 11600 bakteeria ja pronssille rynnistää turvavyön lukko, mutta vaivaisella 1116 bakteerin määrällä. Lentokoneen sisällä mikrobimäärä on pienempi tulo-, lähtö- ja odotustiloihin verrattuna, mutta myös matkustajamäärä on pienempi. Käytännöt vaihtelevat varmasti myös lentokoneen sisätilojen siivouksessakin, johon vaikuttaa kuinka kiireisellä aikataululla koneen on oltava valmis uuteen nousuun.

Kuitenkin suurin osa mikrobeista on meille hyödyllisiä tai ainakin täysin haitattomia, mutta mitä enemmän niitä pinnoilla on, lisääntyy myös tautia aiheuttavien mikrobien määrä. Hyvällä käsihygienialla onnistunutta lomaa voidaan edesauttaa. Pidä käsihuuhdetta tai desinfektiopyyhkeitä mukanasi, kun lähdet lomalle. Pese ja kuivaa kädet hyvin aina kun siihen on mahdollisuus. Käsihygienia on halpa ja tehokas matkavakuutus ja kaikesta huolimatta: Oikein hyvää lomaa kaikille toivoo Killi KiiltoCleanilta