Hygienia kunnossa joka tilanteessa

Juvenes-ammattikeittiöissä huolehditaan puhtaudesta viimeisen päälle. Oulun kampuksen keskuskeittiö toimi täydellä teholla myös väistötiloissa.

Juvenes Oy pyörittää Oulun yliopiston kampuksella kahdeksaa ravintolaa ja kahvilaa. Asiakkaille on tarjolla suuri valikoima lämpimiä aterioita, makeita herkkuja sekä joka arkipäivä paikan päällä leivottua tuoretta leipää. 

Kampuksen keittiössä valmistetaan tuhansia aterioita joka arkipäivä. Syksyllä 2020 Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa samalle kampukselle ja silloin annosten määrä kasvaa entisestään. Kampuksen uusi keskuskeittiö otettiin käyttöön maaliskuussa 2019. Uudet tilat saneerattiin vanhaan keittiöön. Lähes kaikki uudistui, vanhasta keittiöstä jätettiin vain seinät. Reilun puolen vuoden remontin ajan ruoka valmistettiin väistötiloissa. 

– Vaikka keittiö oli rakennettu väliaikaiseen käyttöön ja esimerkiksi kylmiö ja pakastin oli sijoitettu kontteihin, tilat olivat toimivat ja pystyimme työskentelemään kuin oikeassa keittiössä, Juvenes Oy:n kampus- ja tapahtumapäällikkö Katja Holm kertoo.

Väliaikaisjärjestely kesti noin puoli vuotta. Työskentely väistötiloissa järjestettiin siten, että puhtaudesta ja hygieniatasosta ei tingitty piiruakaan. 

– Keittiössä puhtaus ja hygienia ovat tietenkin kaiken A ja O. Väistötilojen suunnitteluun osallistui myös Kiillon tekninen puhtaus- ja hygienia-asiantuntija Vesa Kukkonen. Hän myös asensi väistötiloihin kaiken tarvittavan, kuten pesuaineannostelijat ja käsidesipumput. Kukkonen tulee paikan päälle aina tarvittaessa, olemme olleet todella tyytyväisiä palveluun.

HygiNet® auttaa työn suunnittelussa

Juvenes käyttää Kiillon tarjoamaa HygiNet® -palvelua. Sen avulla tehdään muun muassa siivoussuunnitelma ja säännölliset tuotetilaukset. 

– Meillä on käytössä Kiillon HygiNet® -suunnittelu ja sitä noudatettiin myös väistötiloissa.

Palvelusta voi jokainen työntekijä tarvittaessa tarkistaa siivousten aikataulutuksen sekä tuotteiden käyttöohjeet. Tuotteista on myös kuvat, ja jokaisen tuotteen kohdalla on linkitys tarkempiin ainesosiin ja käyttöturvatietoihin, Katja Holm kertoo.

– Tulostamme HygiNetistä tuotetiedot ja käyttöohjeet esimerkiksi siivouskomeroihin. Käytännössä tiedot katsotaan tietokoneelta, mutta paperiset tulosteet ovat esillä viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

Juveneksella työskentelee Oulun kampuksella useita kymmeniä ammattilaisia. Leipurilla ja kondiittorilla on omat työtilat. Kampuksen kahviloista toimitetaan myös tarjoilut yliopiston hallinnon kokouksiin ja juhlatilaisuuksiin. 

Kiilto on kumppani puhtaudessa

Keittiötyössä puhtaus on avainroolissa. Kiilto on puhtauden ammattilainen ja Juvenes Oy:n kumppani arjen työssä. Puhtaus- ja hygienia-asiantuntija Marikka Piilonen kouluttaa Oulun kampuksen henkilökuntaa tuotteiden oikeaan ja kustannustehokkaaseen käyttöön. 

Kiillon tekniset asiantuntijat tarkastavat esimerkiksi pesukoneiden pesulämpötilat säännöllisesti – näin vältytään turhalta energiankulutukselta. Siivoussuunnitelmaa päivitetään, jotta se vastaa mahdollisimman hyvin tilojen ja työn tarpeita. Ammattikeittiössä kuluu myös astianpesuaineita, huuhtelu- ja kirkastusaineita. Juvenes ostaa Kiillolta myös siivousvälineitä: harjoja, siivouspyyhkeitä, kuivaimia ja siivouskoneitakin.

– Myös poikkeuksellisissa puhdistustarpeissa Kiillolta selvitetään sopivimmat tuotteet, Holm kertoo.

– Meillä tarvittiin erikoisaineita esimerkiksi valkoisiin pöytiin ja sohviin pinttyneisiin jälkiin. Täsmätuotteet löytyivät ja puhdasta tuli!

Ruuanvalmistusvälineiden ja -tasojen lisäksi myös ruuanvalmistajan käsien on oltava puhtaat. Henkilökohtaiseen hygieniaan Juveneksella käytetään Erisan-tuotteita: käsienpesuainetta, käsidesiä, käsivoidetta sekä suihkusaippuaa.