Harjoittelemalla ammattilaiseksi – Kiilto ja Sykli yhteistyössä

Suomen ympäristöopisto Syklissä opiskeleva Jouni Ruupunen löysi Kiillosta harjoittelupaikan. Kiilto tekee laajaa yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa.

Jouni Ruupunen toimii Kiillossa LYT-harjoittelijana. Työssäoppimisjakso on osa Suomen ympäristöopisto Syklin järjestämää Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusvastaavana toimiminen -työvoimakoulutusta.

Jouni on valmistunut filosofian maisteriksi bioteknologiasta, ja hän on toiminut aikaisemmin vapaana tutkijana.

”Hain Syklin koulutukseen, koska työllistymismahdollisuudet liike-elämässä ovat paremmat kuin akateemisessa maailmassa ja koulutuspaketti tarjoaa hyvää lisäoppia.”

Jouni hankki itse harjoittelupaikan Kiillosta, missä hän arveli pääsevänsä hyödyntämään muun muassa kemian alan osaamistaan.

”Kiillossa innostuttiin asiasta heti, ja minut toivotettiin tervetulleeksi. Sain monipuolisen perehdytyksen ja tutustuin taloon ja ihmisiin. Mikä tärkeintä, pääsin myös tekemään hyvin koulutukseen istuvaa hanketta. Olen oppinut paljon uusia asioita.”

Jouni päivittää Kiillon ISO 9001 -standardin mukaisia prosessikuvauksia.

”Prosessikuvauksissa käydään läpi, mitä välivaiheita esimerkiksi tuotteen toimitukseen tai tuotekehitykseen liittyy, miten vastuuasiat on järjestetty ja mitä dokumentaatiota vaaditaan matkan varrella.”

Koulutus avaa ovia ja mahdollisuuksia

Kouluttaja Minna Myllykoski kertoo, että Suomen ympäristöopisto SYKLI tarjoaa muun muassa ympäristöalan tutkintoihin valmistavia ja rekrytoivia koulutuksia.

”Koulutuksessa, jossa Jouni on, suoritetaan kaksi osaa ympäristöalan erikoisammattitutkinnosta. Koulutus kestää puoli vuotta, ja teoriajaksojen lisäksi keskeisessä roolissa on harjoittelujakso yrityksessä.”

”Vastaaviin koulutuksiin osallistuneet ovat työllistyneet todella hyvin, joko harjoitteluyritykseensä tai muualle.”

Työvoimakoulutuksen tilaajana on Varsinais-Suomen ELY-keskus, ja se toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen TE-keskuksen kanssa.

Nuoria työuran alkuun

Myös Kiillon HSEQ Manager Jyrki Tiihonen on tyytyväinen käynnistyneeseen yhteistyöhön Syklin kanssa ja Jounin työpanokseen.

”Jouni on ollut aktiivinen ja tehnyt työnsä todella hyvin. On ollut myös hienoa, että harjoittelujakso on ollut riittävän pitkä, peräti viisi kuukautta. Se mahdollistaa, että harjoittelun aikana ehtii tekemään isojakin projekteja.”

Kiilto tekee yhteistyötä myös monien muiden oppilaitosten kanssa. Talosta ovat löytäneet harjoittelupaikan niin ammattioppilaitosten, ammattikorkeakoulujen kuin yliopistojenkin opiskelijat.

”Pestaamme erittäin mielellämme harjoittelijoita. Se tarjoaa meille hyvän väylän saada osaavaa väkeä taloon; monet harjoittelijat ovat jatkaneet sitten esimerkiksi kesätöissä tai saaneet jopa pysyvän pestin.”

”Ennen kaikkea haluamme auttaa osaltamme nuoria työuran alkuun, työllistyvät he sitten meille tai muualle”, Jyrki Tiihonen korostaa.