Erisan Pro -käsidesinfektiotuotteet suojaavat koronavirukselta

TUKESin tekemä etanolin poikkeusmenettely toi viime vuonna markkinoille paljon uusia tuotemerkkejä käsidesinfektiotuotteiden valikoimaan. Osa uusista tuotteista poistunee kaupoista poikkeusmenettelyn päätyttyä. Kiillon tuotteisiin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta ja toimitukset jatkuvat normaalisti.

Koronapandemian aikana desinfektioaineiden myynti on kasvanut voimakkaasti, kun yhä useammat haluavat pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) helpotti vuoden 2020 aikana monia säädöksiä liittyen käsidesinfektioaineiden valmistukseen ja myyntiin, jotta tuotteita olisi riittävästi saatavilla myös kuluttajien käyttöön. Tämän takia kauppojen, ja jopa apteekkien, hyllyille ilmestyi vuoden aikana useita erilaisia ja täysin uusia tuotemerkkejä.

TUKESin tekemä etanolin poikkeusmenettely päättyi 31.12.2020, mikä tarkoittaa, ettei käsidesinfektioaineiden tehoaineena käytettävää etanolia enää saa yleisesti hankkia ns. artikla 95 -listan hyväksyttyjen tehoainetoimittajien ulkopuolelta. Valmistajan tai myyjien varastoissa olevien valmisteiden myynti voi kuitenkin jatkua sen jälkeen 30.6.2021 asti. Käsihuuhteiden käyttäjille tämä näkyy siinä, että osa vuoden 2020 aikana markkinoille tulleista käsihuuhdetuotteista jäänee pois valikoimista. Poikkeusmenettelyn päättymisellä ei ole vaikutusta Kiillon tuotteisiin, vaan toimitukset jatkuvasti normaalisti.

Kehitystyötä yhdessä terveydenhuollon kanssa

Kaikki Erisan Pro -käsihygieniatuotteet on testattu eurooppalaisten standardien mukaisesti, ja ne todistetusti tehoavat tärkeimpiä ja kliinisesti merkittäviä bakteereja ja viruksia, kuten koronavirusta vastaan. Esimerkiksi Erisan Käsihuuhteessa, Erisan Etaseptissä ja Käsidesissä on tehokkaaksi tunnettu etanolipitoisuus 73,5 p-% *. Erisan Pro-tuotteet on kehitetty pitkin asiakastestauksin yhteistyössä terveydenhuollon sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa.

Vaativassa ammattikäytössä on tärkeä, että tuotteet soveltuvat hyvin jatkuvaan käyttöön. Tärkeää on myös laaja mikrobisidinen tehokkuus, johon sisältyy myös virusidinen eli viruksia tuhoava teho, joka testataan eurooppalaisin standardein, EN-testein. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan teho osoitetaan tehotestillä EN 14476.

”Tuotetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen testaukseen eurooppalaisten standardien eli EN-testien mukaisesti. Tärkeimmät testit, joita käsihuuhteille tehdään ovat EN 14476 ja EN 1500”, kertoo Kiillon henkilöhygienian Category Manager Anna Vahokoski ja jatkaa:

”Lisäksi etiketistä kannattaa tarkastaa, kuinka kauan käsihuuhdetta tulee hieroa käsiin toivotun vaikutuksen saamiseksi. Erisan Pro-käsidesinfektiotuotteita suosittelemme hieromaan WHO:n ohjeistuksen ja tehotestistandardien mukaisesti 3 ml:lla huuhdetta käsissä 20-30 sekunnin ajan**. Tämä aika riittää saavuttamaan desinfioivan vaikutuksen.”

Käsihuuhteet, joita suosittelemme ammattikäyttöön:

  • Erisan Pro Etasept
  • Erisan Pro Käsihuuhde
  • Erisan Pro Käsidesi
  • Erisan Dose Antiseptic
  • Erisan Pro HandDes IPA
  • Erisan Pro SafePoint+ Alcoliquid

*Journal of Hospital Infection 98 (2018) 331-338

** Käsihygieniaohjeet ammattilaisille – Infektiotaudit ja rokotukset – THL