Desinfektioaineilla koronavirusta vastaan

Koronaviruksia vastaan tehoavat yleisimmät desinfektioaineet. Avainasemassa viruksen leviämisen ehkäisyssä on puhtaus ja hygienia.

Koronavirus on hyvin on ajankohtainen puheenaihe maailmalla. Koronavirus COVID-19 löytymisen jälkeen joulukuussa 2019 Kiinasta, virus on levinnyt laajalle, myös Eurooppaan. Suurinosa tapauksista on yhä todettu Kiinassa, mutta helmikuun lopulla tapausten määrä muualla maailmassa on kasvanut ja epidemia-alueeksi on määritetty Manner-Kiinan lisäksi nyt myös Iran, Etelä-Korea sekä Italian pohjoisosan alueita. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Vastaava julistus on annettu mm. Kongon ebolaepidemialle sekä polioviruksen leviämiselle.

Koronavirus COVID-19 aiheuttaa mm. hengitystieoireita, kuumetta ja yskää. Nykytiedon mukaan valtaosalla sairastuneista oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on myös vakavasti sairastuneita ja kuolemantapauksia on helmikuun puoliväliin mennessä raportoitu lähes 3050 eli n. 3% tartunnan saaneista. Pääasiassa virukseen menehtyneillä henkilöillä on ollut heikentynyt vastustuskyky tai jokin krooninen perussairaus.

Tavattu koronavirus on vaipallinen RNA virus, joka koronaviruksena kuuluu samaan virusperheeseen kuin esimerkiksi SARS ja MERS. Koronaviruksia vastaan tehoavat yleisimmät desinfektioaineet, joista esimerkkeinä pinnoille käytettävään desinfiointiin ovat Kiilto Easydes Spray, Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor, Tevan Panox 200 tai vetyperoksidikuivahöyryyn perustuva Nocospray. Oikea tuote tulee aina valita käyttökohteen mukaan.

Pintojen desinfioinnin lisäksi torjunnassa on tärkeässä asemassa hyvä käsihygienia. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta tai pesemään kädet säännöllisesti, jotta viruksen leviäminen saataisiin pysäytettyä. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta, vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept. Erisanin käsihuuhteet on suunniteltu jatkuvaan käyttöön muun muassa terveydenhuollossa, joten ne eivät kuivata ihoa vaikka desinfiointi pitäisi suorittaa useastikin. Hyvän käsihygienian lisäksi WHO:n suosituksen mukaan tulee välttää kontakteja sairastuneisiin henkilöihin sekä kasvojen ja silmien koskettelua.

Terveydenhuollossa käytettävistä desinfektioiaineista eli CE-merkityistä lääkinnällisistä laitteista esimerkiksi Easydesillä, WipeClean AlcoFreellä sekä Erisan Oxy+:lla on tutkittu teho koronaviruksia vastaan. Erisan Oxy+ onkin tehokas tapa desinfioida esimerkiksi kontaminoituneet tekstiilit.

Tuotekehityspäällikkö
Virve Töyrylä

Artikkelia päivitetty 2.3.2020.

Ajankohtaista tietoa Wuhanin koronaviruksen tilanteesta saat THL:n sivuilta