Biohajoava sulateliima parantaa pakkausten ympäristöystävällisyyttä

Kiilto on kehittänyt sulateliiman, joka mahdollistaa esimerkiksi täysin kompostoituvien pakkausten valmistamisen. Biohajoavalla liimalla voidaan korvata normaalisti öljypohjaisista raaka-aineista valmistettavat sulateliimat esimerkiksi erilaisissa pakkausteollisuuden sovelluksissa sekä hygieniatuotteiden valmistuksessa. Muilta ominaisuuksiltaan liima vastaa markkinoilla olevia sulateliimoja. Merkittävä ero on kuitenkin biohajoavan liiman ympäristöystävällisyys.

Nykyään sekä kuluttajat että yritykset ovat entistä kiinnostuneempia pakkausten ympäristövaikutuksista ja siitä, mistä erilaiset tuotepakkaukset koostuvat. Tietoisuus pakkauksissa käytettävistä valmistusmateriaaleista on lisääntynyt ja ympäristöystävällisistä pakkauksista on tullut kilpailuetu. Pakkausten kierrättäminen ja ympäristöystävälliset materiaalivalinnat karsivat myös kuluja, sillä niillä voidaan vaikuttaa suoraan esimerkiksi jätteen määrään ja siitä syntyviin kustannuksiin.

Sataprosenttisesti kompostoituva vaihtoehto

Teollisuudessa asiakkaiden tarpeet vaihtelevat ja parhaiden toimintatapojen löytäminen on usein aikaavievää. Kiillon biohajoavaa liimaa, Kiilto Biomeltiä, käytetään kuitenkin kuten tavallista sulateliimaa, eikä se vaadi muutoksia prosesseihin. Tyypillisiä käyttökohteita ovat takeaway-tuotteiden pakkaukset, erilaiset tissue-papereiden ja tekstiilien laminointisovellukset sekä laatikot ja rasiat.

ISO-14855-standardin mukaan kompostoituva sulateliima mahdollistaa pakkauksen täydellisen kompostoituvuuden. Tämä helpottaa teollisuuden toimijoita erityisesti markkinoilla, joilla ei vielä ole kattavaa kartongin kierrätystä.

”Täysin biohajoava liima on uusi tuote, joka on kehitetty alusta asti Kiillossa. Se on tarkoittanut sekä oikean kemian löytämistä että polymerointiprosessin kehittämistä sellaiseksi, joilla yksinkertaisista maitohappoon pohjautuvista rakenneosista saadaan valmistettua polymeeri, joka on biohajoavan liiman pääraaka-aine. Tätä perusosaa voidaan sitten muokata erilaisilla lisäaineilla asiakkaan prosessiin soveltuvaksi tuotteeksi”, kuvaa Kiillon polymeroinnista vastaava tuotekehityspäällikkö Tuula Lahti.

”Sulateliimat koostuvat perinteisesti petrokemian tuotteista. Kehitystyömme tavoitteena on, että biohajoava Biomelt on valmistettu vain uusiutuvia raaka-aineita käyttäen”, kertoo Kiillon paperi- ja pakkausteollisuuden liimoista vastaava tuotekehityspäällikkö Maija Kulla-Pelonen.

Osa pitkäjänteistä työtä ympäristön hyväksi

Biohajoavan sulateliiman kehittäminen ei käynyt hetkessä, vaan mahdollisuuksia on kartoitettu useamman vuoden ajan.

”Kehitystyön onnistumiselle on ollut tärkeää esimerkiksi sopivan kumppanin löytäminen. Jotta pystymme vastaamaan mahdollisimman hyvin alan tarpeisiin, haluamme tehdä kehitystyötä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Ympäristöarvojen tärkeyden korostuminen näkyy nyt myös kysyntänä tämänkaltaisille tuotteille”, Kulla-Pelonen summaa. ”On hienoa, että voimme auttaa myös asiakkaitamme toimimaan entistä ympäristöystävällisemmin luottamalla näkemykseemme ja kehittämällä tuotteitamme sen pohjalta”, hän jatkaa.

Lunastaakseen asemansa alan ympäristöjohtajana Kiilto tekee jatkuvaa ja tavoitteellista kehitystyötä ympäristön hyväksi. Keväällä 2018 Kiillossa käynnistyi Lupaus ympäristölle -projekti, jonka tavoitteena oli varmistaa ympäristökysymysten huomiointi kaikissa meneillään olevissa projekteissa. Neljä työryhmää kävi läpi olemassa olevat sekä suunnitellut hankkeet tarkastellen niitä pakkausten, logistiikan, energiankulutuksen, materiaalivalintojen ja palveluiden näkökulmasta.

”Kiillon toiminnan ytimessä ovat ympäristövastuu sekä sitoutuminen tulevaisuuteen. Biohajoavan sulateliiman kaltaiset ratkaisut toteuttavat näitä mitä suurimmassa määrin. Ympäristön kuormitusta vähentävät innovaatiot eivät luo vain uusia tuotteita: ne antavat koko alalle mahdollisuuden kehittyä kestävällä tavalla”, Kiillon tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Raija Polvinen kiteyttää.

Lue lisää Kiillon ympäristövastuusta

Lue lisää Kiilto Biomeltistä

 

Lisätietoja:
Raija Polvinen
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja
Kiilto 
raija.polvinen@kiilto.com 
+358400818833

Maija Kulla-Pelonen
Tuotekehityspäällikkö
Kiilto
maija.kulla-pelonen@kiilto.com
+358405199521