Ammattisiivouksen henkilöhygienia

Hyvä käsihygienia on osa ammattitaitoa.

Henkilöhygieniaratkaisut ammattisiivouksen tarpeisiin

Hyvä käsihygienia on osa ammattisiivousta – vain puhtain käsin saa aikaan puhtaan lopputuloksen. Hyvässä käsihygieniassa tarvitaan käsien pesua, tarvittaessa käsien desinfiointia sekä ihon kosteuttamista voiteella.

Pese kädet aina töihin tullessa sekä wc-käyntien yhteydessä. Huomioi käsihygienia myös siirtyessäsi likaisemmasta siivousalueesta puhtaampaan alueeseen.

Käsittele puhdasta pyykkiä vain puhtain ja tarvittaessa desinfioiduin käsin. Voit käyttää myös kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Likaista pyykkiä käsitellessä käytä kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Riisu suojakäsineet oikeaoppisesti ja noudata työssäsi hyvää käsihygieniaa pesemällä kädet huolellisesti lämpimällä vedellä ja pesunesteellä. Kuivaa kädet pesun jälkeen hyvin ja muista käsien kosteutus voiteella.

Käsien pesu

 1. Annostele pesuneste kostutettuihin käsiin. Hiero sormenpäät toisen käden kämmentä vasten.
 2. Hiero kämmeniä vastakkain.
 3. Hiero sormia lomittain vastatusten.
 4. Hiero sormien välit käden selkäpuolelta.
 5. Hiero molemmat peukalot erikseen.
 6. Hiero sormia koukistettuina vastakkain.

Huuhtele kädet huolellisesti vedellä ja kuivaa kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä.

Käsien desinfiointi

Etenkin epidemia aikaan tulee kiinnittää hyvään käsihygieniaan ja yskimistekniikkaan huomiota. Jos ei ole mahdollisuutta vesi-saippuapesuun, käsidesinfektioaineen käyttö on hyvä vaihtoehto hyvän käsihygienian varmistamiseksi.

 1. Annostele 1-2 painallusta käsidesinfektioainetta kuiviin käsiin ja hiero 30 sekuntia.
 2. Hiero sormenpäät toista kämmentä vasten.
 3. Hiero kämmeniä vastakkain.
 4. Hiero sormia lomittain vastatusten.
 5. Hiero sormien välit käden selkäpuolelta.
 6. Hiero molemmat peukalot erikseen.
 7. Hiero sormia koukistettuina vastakkain.

Hiero käsidesinfektioainetta, kunnes kädet ovat kuivat. Käsien desinfioinnissa tulee muistaa riittävä aika – kädet ovat desinfioituneet vasta kun desinfektioaine on kuivunut kokonaan.

Ihon hoito

Käsien pesun jälkeen kädet tulee kosteuttaa, etenkin jos käsiä joudutaan pesemään useasti tai iho on jo valmiiksi kuiva. Voiteiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat ihon suojaamis- ja kosteutuskyky. Ihon kunnosta huolehtiminen ja voiteiden säännöllinen käyttö on myös ihon ongelmien ennaltaehkäisyä.

Kestokäyttöisten suojakäsineiden pesu

Käsineet pestään ulkopuolelta miedolla käsienpesunesteellä, neutraalilla tai heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella ennen riisumista. Riisuminen tehdään vetämällä käsine nurin päin. Käsineen sisäpuolen pesuun suositellaan vain mietoa käsienpesunestettä, jonka jälkeen hyvä huuhtelu ja huolellinen kuivaus ennen uudelleen käyttöönottoa. Käsineet jätetään kuivamaan nurin päin ilmavasti.