Tasaista lattiaa vauhdilla

Suoraan ontelolaatan päälle levitettävä pumpputasoite toimii myös toimitilojen laajoilla lattiapinnoilla.

Pietarsaaren torin ääreen toteutettavassa H.A.B-projektissa torin alle rakennetaan asuntoja, kauppoja ja pysäköintilaitos. Kohteen pääurakoitsija on Mäenpää Rakennus Oy. Lattiapintojen pumpputasoituksista vastaa Remontti ja sisustuspalvelu Oy.

Kun Remontti ja sisustuspalvelu Oy:n pumpputasoiteauto ajaa maanantaiaamuna työmaalle, lupaa pumppaustyönjohtaja Ari Salmela keskiviikkoon mennessä asuinkerroksiin 1000 kerrosneliömetriä suoraa lattiaa.


Pumpputasoite toimii myös toimistorakentamisessa

”Meillä on 80 tonnia tasoitetta varattuna. Parkettia pääsisi asentamaan heti pumpputasoitteen kuivuttua parin viikon kuluttua”, Salmela kertoo.

Urakoitsijan levittämä, itsestään ontelolaatan päälle tasoittuva pumpputasoite on huoleton ja taatusti tasainen.

Pumpputasoitetta käytetään paljon asuntorakentamisessa. Sen sijaan toimitilojen suurilla lattiapinnoilla menetelmä ei vielä ole laajalti käytössä.

”Monet pitävät tasoitteen pumppausta suoraan ontelolaatan päälle kalliina”, kertoo Salmela.


Pumpputasoitteella säästät aikaa ja karsit työvaiheita

Usein pelätään, että pitkät ja kaarevat ontelolaatat kasvattavat menekkiä. Siksi ontelolaatan päälle valetaan useimmiten perinteinen pintabetonilaatta.

”Meidän laskelmiemme mukaan pumpputasoitus tulee usein kokonaisuuden kannalta edukkaammaksi. Työvaiheita jää pois ja aikaa säästyy”, Ari Salmela kertoo.

Suurin etu on ajansäästö, joka antaa pelivaraa rakennusaikatauluihin. Ontelolaatan päälle valettu betonilaatta kuivuu noin kaksi kuukautta. Pelkästään kuivumisajassa pumpputasoitus säästää kuusi viikkoa.

”Kuivumisen jälkeen betonipinta pitää vielä hioa ja tasoittaa, kun taas pumpputasoitelattia on kuivuttuaan heti valmis päällystettäväksi”, Salmela muistuttaa.

Oikaisutasoite pienentää menekkiä ja parantaa lopputulosta

H.A.B-talon kahden liikekerroksen lattiatasoitus tehtiin kahdessa vaiheessa.

”Teimme primeroinnin ja pohjatasoituksen samana päivänä, seuraavana päivänä pumpattiin pintatasoite”, Salmela kertoo.

Liiketilojen laajojen lattiapintojen ontelolaatat olivat keskeltä sen verran selkäviä, että suurimpiin koloihin pumpattiin Kiillon Base-oikaisutasoitetta. Näin Universal-pintatasoitetta kului vähemmän, ja lopputuloskin parani.


Valmista kertapumppauksella

Parhaillaan työn alla olevat asuinkerrokset pumpataan Kiillon kuituvahvistetulla Base-oikaisutasoitteella. Ontelolaatan päällä on lämpöeriste, ja lattialämmityksen putket jäävät tasoitekerroksen sisään lasikuituverkon alle. Valmista tulee kertapumppauksella.

”Basella saa tehtyä hyvän parkettipohjan. Mattopohjalle lisäisin vielä pintatasoitteen”, Salmela pohtii.

Kuvat: Mats Sandström


Näitä Kiillon tuotteita projektissa käytetään


Liiketilat

•    Liiketilojen lattiat tasoitettiin levittämällä ontelolaatan päälle Kiilto Start Primer -tartuntapohjuste
•    Sen päälle tehtiin samana päivänä pohjatasoitus Kiilto Plan Base -tasoitteella
•    Seuraavana päivänä lattiaan pumpattiin Kiilto Plan Universal -tasoite, joka kuivuu pinnoituskuivaksi noin kahdessa viikossa


Asunnot

•    Ylempien kerrosten asuntojen lattiat pumpattiin pinnoitusvalmiiksi Kiilto Plan Base -tasoitteella
•    Kuituvahvistettu tasoite sopii erilaisille betonipinnoille, lattialämmityskohteisiin ja maanvaraisiin pumpputasoitelattioihin