Debonding on Demand

Tutustu rakennusmateriaaleja ja -järjestelmiä muuttavaan liimateknologiaan.

Kiilton lippulaivainnovaatio tekee kiertokulusta paitsi mahdollista, myös helppoa ja energiatehokasta

Kiilton Debonding on Demand (DoD) -teknologia perustuu vuosikymmenten aikana saavutettuun huippuosaamiseen teollisuus- ja rakennusliimojen alalla ja aloittaa samalla uuden aikakauden pyöreiden innovaatioiden saralla. Lämpöön perustuvan irrotusteknologiansa ansiosta DoD mahdollistaa elementtien hallitun purkamisen, mikä mahdollistaa niiden rajoittamattoman uudelleenkäytön.


Miten se toimii?

Perinteisten liimojen tavoin DoD-teknologiaan perustuvat sideaineet ovat vahvoja ja säilyttävät liimaominaisuutensa samoissa rasituksissa kuin perinteisetkin. Toisin kuin perinteiset liimat, sideaine säilyttää kuitenkin innovatiivisen kemiallisen koostumuksensa ansiosta liimaominaisuutensa vain haluttuun tasoon asti, joka on yleensä 10-20 °C yli enimmäiskäyttölämpötilan (MOT). Näin ollen se tarjoaa edelleen samat toiminnot samoissa olosuhteissa, mutta vaatii vähemmän energiaa liimasidosten irrottamiseen kuin perinteiset liimat.

Kun liimausjärjestelmään tuodaan energiaa joko lämmön tai mikroaaltojen avulla, sideaine menettää suurimman osan liimauskestävyydestään, kun lämpötila saavuttaa ennalta määritellyn halutun raja-arvon MOT:n yläpuolella. Tämä mahdollistaa elementtien hallitun irrottamisen ja purkamisen ilman, että ne vahingoittuvat, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää uudelleen loputtomiin, jolloin kiertokulku ei ole vain mahdollista vaan myös helppoa ja energiatehokasta.

Katso debonding on demand -tekniikka toiminnassa:


Sovellukset

Huonekalut

Mitä tehdä rikkinäisille tai vanhanaikaisille huonekaluille, on ikivanha kysymys. Meille vaihto on itsestään selvä vastaus, mutta aiemmat sukupolvet panostivat huonekalujensa huoltoon ja korjaamiseen ja säästivät luonnonvarojen ja ympäristön lisäksi myös omia taloudellisia resurssejaan käyttämällä sitä, mitä heillä jo oli käytössään. Tätä resurssien säästämistä DoD voi tarjota huonekalujen osalta.

”Ovatko harmaat laminoidut lipastot menossa pois muodista? Lämmitä ja irrota laminaatti ja vaihda sen tilalle haluamasi väri tai kuvio. Näin voit antaa lipastollesi uuden elämän. Älä kuitenkaan heitä laminaattia pois, vaan voit käyttää sen uudelleen, kun se tekee paluun.”

Mari Myyjä – DoD-ilmoitus vuodelta 2030 alkaen

Rakentaminen

Nykyiset rakennusmenetelmämme eivät suosi rakennusten purkamista elementtikohtaisesti, mikä tekee materiaalien talteenotosta ja uudelleenkäytöstä vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta. Jos kuitenkin käytettäisiin DoD-teknologiaan perustuvaa laastia tai liimaa, rakennuksen elinkaaren päätyttyä tai kun se tarvitsee kunnostusta uusien standardien mukaiseksi, sen elementit voitaisiin yksinkertaisesti irrottaa ja rakennus purkaa.

Tämä mahdollistaisi yksittäisten osien korvaamisen ja rakennusmateriaalien uudelleenkäytön, jolloin rakennusten purkamisesta syntyvät suuret rakennusjätekasat poistuisivat.

Sisäpinnat

Peruskorjauksia on tehtävä entistä nopeammin, jotta voidaan pysyä rakentamismääräysten tiukentuvien vaatimusten tasalla, puhumattakaan siitä, että suurin osa rakennuskannasta on rakennettu sodanjälkeisen jälleenrakentamisen aikana, joten niiden käyttöikä on lopussa. Tämä on käynnistämässä suurimman mahdollisuuden tehdä rakennetusta ympäristöstä kestävä, niin sanotun korjausrakentamisen aallon kahteen sukupolveen. Tämä tarkoittaa, että rakennusten rakenteet ja sisäpinnat kaikkialla Euroopassa on uusittava, mikä voisi mahdollistaa modulaarisuuden sisällyttämisen jokapäiväiseen ympäristöömme.

Kiilton esimerkki: DoD laattaliima

Koska meillä on asiantuntemusta myös kylpyhuonetuotteista, kuten tiivisteistä ja laattaliimoista, kehitimme ensimmäisen irrotettavan laattaliiman. Tavallisesti laatat on irrotettava seinästä, jolloin laatta rikkoutuu ja alla olevat kerrokset vahingoittuvat, mutta DoD:n avulla laatat voidaan irrottaa turvallisesti, mikä mahdollistaa laattojen uudelleenkäytön ja resurssitehokkaamman laatoitettujen pintojen kunnostamisen.

(Toivottavasti ei niin) kaukainen tulevaisuus: Elektroniikka

Digitaalisen aikakauden kynnyksellä ja tietojenkäsittelykyvyn eksponentiaalisen kasvun myötä elektroniikka on vaihdettava muutaman vuoden välein, mikä voi tulevaisuudessa lyhentyä kuukausiin. Tämä on ongelma, sillä emolevyt ja muut komponentit on valmistettu fossiilisista materiaaleista, kuten muovista, sekä jalometalleista, kuten kullasta, joita pitäisi kierrättää paljon nykyistä enemmän.

Koska näitä komponentteja ei kuitenkaan pystytä purkamaan, kierrätyspyrkimykset perustuvat yleensä koko elektroniikkakomponentin sulattamiseen ja raaka-aineiden talteenottoon. DoD-pohjaisen elektroniikkaliiman avulla voisimme mahdollisesti käyttää tarpeettomaksi jäänyttä elektroniikkaa uudelleen, mikä helpottaisi siirtymistä täysin digitalisoituneeseen talouteen lisäämällä materiaalitarjontaa uudelleenkäytön ja kierrätyksen avulla.

Muut sovellukset

Edellä mainitut esimerkit ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, missä DoD-teknologiaa voidaan hyödyntää. Jos sinulla on muita ideoita tai erityisiä tarpeita, joissa haluaisit käyttää teknologiaamme, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Haluamme auttaa sinua ottamaan kiertoprosessit käyttöön tuotantoprosesseissasi, ja pystymme varmasti keksimään jotain yhdessä.


Etkö ole vielä vakuuttunut? Katso Chief Ecosystem Officer Raija Polvisen koko esitys (englanniksi)


Yhteystiedot

Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer

raija.polvinen@kiilto.com

+358 40 081 8833

– ”Yhdessä voimme mullistaa rakennetun ympäristön”