Puhdistusainepakkausten kierrätysohjeet ammatti- ja kuluttaja-asiakkaille

AMMATTIASIAKKAAT

Yrityspakkaukset lajitellaan materiaaleittain.

Aaltopahvi

Keräyslaji AALTOPAHVI tai PAHVI. Taita laatikot ja esittelytelineet litteäksi. Lisäohjeita

Kartonki

Keräyslaji KARTONKI. Irrota mahdolliset muoviosat. Taita kartonki litteäksi. Lisäohjeita

Metalli

Aerosolit

Varmista, että aerosolipakkaus on tyhjä. Tee aerosolipullo paineettomaksi painamalla suuttimesta. Poista muoviset korkit ja suuttimet. Paineelliset aerosolipullot ovat vaarallista jätettä.

Tynnyrit

Tynnyrit käytetään ensisijaisesti uudestaan. Ota yhteyttä viranomaismääräykset täyttävään tynnyreiden kunnostajaan. Jos tynnyriä ei ole enää mahdollista kunnostaa eikä siinä ole ollut vaarallista ainetta, tynnyrin voi toimittaa metallinkeräykseen. Varmista, että tynnyri on tyhjä, ja jätä tynnyrin toinen pää avoimeksi. Tynnyrit, jotka ovat sisältäneet luokiteltua ainetta, ovat vaarallista jätettä.

Lisäohjeita

Muovipakkaukset

Puhtaat ja kuivat muovipakkaukset voidaan kierrättää muovinkeräykseen. Tyhjentynyt pakkaus pitää ensin huuhdella vedellä. Muovipakkauksia ei voi kerätä yhteen keräysastiaan, vaan muovit on lajiteltava materiaalien mukaan ennen kierrätystä. Lisäohjeita

20 litran tai sitä pienemmät muovipakkaukset

Muovipullot ovat HDPE:tä. Pienet (100-200 ml) Erisan käsihuuhdepullot ovat PET-muovia. Muovikanisterit ovat HDPE:tä. Muovisangot ovat yleensä PP:tä. Pakkauksen tulppa voi olla HDPE:tä tai PP:tä. Saippuapullojen pumput ovat pääosin HDPE:tä, mutta ne sisältävät myös muita muoveja. Käyttövalmiiden tuotteiden suihkeosa sisältää sekä HDPE:tä että PP:tä. Voit tarkistaa pakkauksen materiaalin pohjaan painetusta materiaalimerkinnästä tai etiketin pakkausmateriaalimerkinnästä.

Huuhtele tyhjä pakkaus pienellä määrällä kylmää vettä. Irrota tulppa, pumppu tai suihkeosa. Kierrätä pullo/kanisteri muovimateriaalin mukaiseen keräysastiaan, esim. HDPE-pakkaukset HDPE-keräykseen. Jos olet epävarma tulpan materiaalista tai PP-muovijätettä syntyy vain vähän, on tarkoituksenmukaista kerätä tulppa energiajätteeseen tai tämän mahdollisuuden puuttuessa sekajätteeseen. Pumput ja suihkeosat menevät energiajätteeseen.

Yli 20 litran muovipakkaukset

Tynnyrit ja kontit ovat HDPE:tä. Tynnyrit ja kontit käytetään ensisijaisesti uudelleen. Ota yhteyttä viranomaismääräykset täyttävään muovitynnyreiden kunnostajaan. Tyhjät IBC-kontit kierrätetään Paketo Oy:n kautta. Lisätietoa

Pussipakkaukset

Kiilto Box ja Kiilto Evo -pussit sisältävät eri muovilaatuja. Pussit ovat energiajätettä tai tämän mahdollisuuden puuttuessa sekajätettä.

Lavamuovit

Lavamuovi on LDPE:tä. Tämä kierrätetään LDPE-keräysastiaan.

Puu

Korjauskelvottomat puulavat voidaan toimittaa puupakkausten kierrätykseen. Lisäohjeita


KULUTTAJAT

Kierrätä tyhjät pakkaukset Rinki-ekopisteiden keräysastioihin tai oman kiinteistösi keräysastiaan. Muovin ja muiden kierrätettävien pakkausmateriaalien keräyspisteet löydät täältä.

Kierrätysohjeissa voi olla alueellisia eroja. Varmista oman asuinalueesi ohjeistus paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä.

Pesu- ja puhdistusaineiden sekä kosmetiikan pakkaukset lajitellaan materiaaleittain. Pakkausten lajitteluohjeet ja muita kierrätysvinkkejä löydät täältä.

Muovipakkaukset

Tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset voidaan kierrättää muovinkeräykseen. Kiillon muovipullot ovat polyeteeniä (PE-HD 02), polypropeenia (PP 05) tai polyeteenitereftalaattia (PET 01).

Käytä tuote loppuun. Irrota pullon tulppa tai suihkeosa. Irrota WC-geelin sininen osa yhdessä tulpan kanssa. Leikkaa Serto- tai Erisan pyykinpesunesteen kutiste-etiketti irti pullosta. Huuhtele pullo pienellä määrällä kylmää vettä. Kierrätä pullo, tulppa, suihkeosa ja kutiste-etiketti muovinkeräykseen. Puhdistusliinojen pakkaus, konetiskitablettien pussi ja pesuaineiden täyttöpussit kuuluvat myös muovinkeräykseen.

Kartonkipakkaukset

Tyhjät, puhtaat, kuivat ja litistetyt kartonkipakkaukset voidaan kierrättää kartonkikeräykseen.

Kopistele pyykinpesujauheen kartonkipakkaus tyhjäksi. Taita kartonki litteäksi ja kierrätä kartonkikeräykseen.

Metalliastiat

Tyhjät ja paineettomat aerosolipullot voidaan kierrättää metallikeräykseen.

Käytä tuote loppuun. Kun pullo on tyhjä, tee se vielä paineettomaksi. Käännä pullo ylösalaisin ja pidä painike pohjassa, kunnes sihinä loppuu. Irrota muoviosat ja kierrätä ne muovinkeräykseen. Kierrätä metallipullo metallikeräykseen. HUOM. Jos aerosolipullossa on painetta, on se vaarallista jätettä. Silloin tyhjä pullo viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.

Tuotejäte

Käytä ensisijaisesti tuote aine loppuun. Vanhentuneet puhdistusaineet ovat vaarallista jätettä. Käyttöä vaille jääneet puhdistusainepullot viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Käyttämättömät aerosolit ovat myös vaarallista jätettä. Vanhentuneet kosmetiikkatuotteet ovat sekajätettä.