Joutsenmerkki-mökissä kelpaa asua

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkki-sertifioitu kesämökki on valmis. Kohteessa on käytetty myös Kiillon ympäristöystävällisiä materiaaleja.

Uudenkaupungin Lokalahdella elokuinen aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Kesämökin rannassa meriveden lämpötila on melkein kaksikymmentäviisi astetta.

Lautkankareen perheellä on nyt mökkikautta takana reilut pari kuukautta.

”Mökin käyttöönottotarkastus tehtiin alkukesällä. Sitten vedet kytkettiin päälle ja koko perhe vietti täällä ensimmäisen yön. Tunnelma oli uskomattoman hieno, pitkä urakka oli saavuttanut tärkeän välivaiheen”, Rauli Lautkankare kuvailee.

Mökki on ollut tämän jälkeen ahkerassa käytössä.

”Lapset ovat uineet ja meloneet, minä olen rakentanut appiukon kanssa vielä muun muassa polkuja ja niille valaistusta. Saunaa on lämmitetty helteestä huolimatta ahkerasti. Olemme pystyneet nukkumaankin täällä paljon paremmin kuin kotona kaupungissa, koska mökissä on ilmalämpöpumppu, jonka voi laittaa viilentämään.”

”Ja itse rakennuksesta en ole huomannut ainakaan vielä mitään, minkä olisin tehnyt toisin, esimerkiksi mittasuhteet tuntuvat juuri oikeilta. Tämä on harvinaista, yleensä omista ratkaisuistaan löytää kyllä jälkeenpäin kritisoitavaa”, Rauli naurahtaa.

Materiaaleilla on väliä

Rakennusinsinööri, Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan lehtori ryhtyi rakentamaan appiukkonsa kanssa Joutsenmerkki-sertifioitua kesämökkiä kolmisen vuotta sitten. Häntä kiinnosti ajatus mahdollisimman ympäristöystävällisestä ja terveellisestä kesäasunnosta.

Kaikkien Joutsenmerkki-mökissä olevien materiaalien pitää täyttää ympäristömerkin tiukat kriteerit. Kohteessa onkin käytetty myös paljon Kiillon ympäristöystävällisiä tuotteita; erityisesti kylpyhuoneissa ja saunoissa.

Rauli antaa Kiillolle tunnustusta siitä, että siltä löytyy runsaasti Joutsenmerkittyjä tuotteita.

”Suomessa on ollut pitkään vallalla ajatus, että hyvä sisäilma syntyy ennen kaikkea tehokkaasta ilmanvaihdosta. Minusta meidän pitäisi ottaa enemmän mallia Ruotsista. Siellä ajattelutapana on, että totta kai hyvä ilmanvaihto on tärkeää, mutta sisäilmaan vaikuttavat vähintään yhtä paljon myös käytetyt materiaalit.”

Ei kalliimpaa kuin normirakentaminen

Rauli rohkaisee myös muita rakentamaan Joutsenmerkki-kriteeristön mukaan.

”Joutsenmerkki-rakentaminen ei ole yhtään sen kalliimpaa kuin muu rakentaminen.”

Hän huomauttaa, että myös rakentamiseen liittyvä selvittelytyö ja byrokratia on nykyään huomattavasti keveämpää kuin mitä se oli kolmisen vuotta sitten.

”Nykyään valmiista tietokannasta löytyy kattavat listaukset Joutsenmerkki-hyväksytyistä tuotteista. Näin ei ollut silloin, kun aloitimme. Meillä meni paljon aikaa sen selvittämiseen, että täyttääkö jokin yksittäinen tuote kriteerit.”

Nyttemmin Turun lähelle Kaarinaan on valmistunut myös Joutsenmerkitty omakotitalo, jossa Rauli Lautkankare on toiminut työnjohtajana.

Hän mainitsee, että Joutsenmerkki-projektit ovat poikineet paljon yhteydenottoja ja tiedusteluja ympäristöystävällisestä ja terveellisestä rakentamisesta.

”Olen neuvonut muita puhelimessa sen verran, mitä olen pystynyt ja ehtinyt. Mutta vähän kauempaa soitelleille olen myös maininnut, että kannattaa etsiä lähialueelta alan ekspertti, joka voi käydä tutustumassa rakennettavaan kohteeseen ”, Rauli Lautkankare kertoo.

Lue ensimmäinen uutinen Joutsenmökin rakennusvaiheista, sekä juttu Suomen ensimmäisestä Joutsenmerkitystä omakotitalosta.