Aivojen hyvinvoinnin turvaamiseen tarvitaan muutakin kuin kypärä

Lempäälässä vietettiin 28.1.2016 jo edellisvuodesta tuttua Kiilto Oy:n ja Kiilto Family Oy:n yhteistä Turvallisuuspäivää. Tällä kertaa työturvallisuutta käsiteltiin järjen ja tunteiden näkökulmasta. Marita Hyttinen 3T Ratkaisuilta haastoi hauskaan tyyliinsä kiiltolaisia keskittymään hyvinvoinnissaan olennaiseen: siihen, mitä tapahtuu tai ei tapahdu korvien välissä.

  

Rakasta aivojasi niin kuin itseäsi

Aivot ovat ihmisen tärkein ja arvokkain työväline ja -toveri. Erilaisissa työtehtävissä aivoja kuormitetaan eri tavoin ja niille asetetaan erityyppisiä vaatimuksia. Koettelemme aivojamme kuitenkin usein armottomasti: odotamme niiltä tehokkuutta, tarkkaavaisuutta, oppimis-, suoritus- ja muuntautumiskykyä sekä jatkuvasti uusia ideoita. Aivomme raatavat herkeämättä ilman erillistä kiitosta. Jos aivojen huoltoväli venyy, myös tehot ja tulostaso kärsivät.

Marita Hyttinen kehotti kiiltolaisia pohtimaan, miten kohtelemme aivojamme. Osaammeko arvostaa ja ylläpitää aivojemme toimintakykyä?

Aivoille on syytä antaa aikaa palautua ja uusiutua. Yksi tehokkaimpia tapoja palautumiseen on liikunta. On kuitenkin monenlaisia tyylejä ja tapoja virkistyä ja voida hyvin. Kun on löytänyt itselle sopivimmat keinot, niistä kannattaa tehdä rutiini.

 

Kesytä kiire rentoutumalla

Kova kiire ja kuormitus vaikuttavat sekä omaan että työyhteisön yhteiseen hyvinvointiin. Rentoutumishetket työskentelyn lomassa parantavat työn tulosta ja turvallisuutta sekä lisäävät työn mielekkyyttä. Lyhytkin rentoutuminen auttaa palautumaan jo päivän aikana ja helpottaa työhön keskittymistä esimerkiksi vaihtelevien ja sirpaleisten työtehtävien siirtymäkohdissa.

– Pysähdy, hengitä, avaa aistit. Jo lyhyt kymmenen sekunnin rentoutuminenkin hemmottelee aivoja, Marita Hyttinen ohjasi kiiltolaisia.

 

Myötätuntoinen työyhteisö voi hyvin

Turvallisuuspäivässä keskusteltiin myös tunteiden ja viestinnän merkityksestä työyhteisön hyvinvoinnille. Tunteilla on voimakas vaikutus mielialaan, tehokkuuteen ja tarkkaavaisuuteen. Vaikka moni voi pitää tunteitaan yksityisasiana, ne heijastuvat myös työyhteisöön niin hyvässä kuin pahassa. Positiivinen ja kannustava ilmapiiri motivoi ja ilahduttaa, ja tsemppi siivittää kohti uusia tuloksia ja tavoitteita.

Avoin ja myötätuntoinen työyhteisö on vahvuus myös silloin, kun on huolia. Tunne- ja työtaakan jakaminen keventää oloa. Dialogi on avain niin itsestä kuin työtoveristakin huolehtimiseen.

– Jos huolestut toisesta, älä paasaa ja syyllistä, vaan kohtaa hänet samalla tasolla ja kerro huolesi. Jos tilanne vaatii apua, ole konkreettisesti mukana avun hankkimisessa, Marita Hyttinen opasti.