Walki luottaa kotimaiseen liimaan

Walki on UPM-juuriensa vuoksi tunnettu paperinjalostaja, joka nykyään tekee myös tuotteita, joissa ei ole paperia lainkaan. Avainroolissa on monikerroksellisuus.

Tavallinen kuluttaja koskee usein Walkin Valkeakosken tehtaan jalostamiin papereihin ja kääreisiin tietämättään. Niitä löytyy esimerkiksi jäätelötuuteista, voipaketeista ja jugurttipurkkien kansista. Talonrakentajat törmäävät tehtaan valmistamiin laminaatteihin esimerkiksi mineraalivilla- tai polyuretaanieristelevyjen pinnoissa. Terästeollisuus puolestaan suojaa metallilevyjä ja -keloja naarmuuntumiselta ja korroosiolta Walkin krepatulla voimapaperilla.

”Yksinkertaisimmissa tuotteissamme liimataan paperi ja verkko, alumiini tai muovikalvo yhteen. Teknisesti vaativat rakennusteollisuuden pinnoitelaminaatit muodostuvat lakatusta alumiinista, paperista, liimasta ja polyeteenistä. Valmistamme yhdellä ajolla laminaattiin jopa 11 kerrosta, mikä tekee tuotteistamme ainutlaatuisia”, kertoo tekninen asiakaspalvelija, tuotekehitysinsinööri ja laboratorion esimies Saija Kotala Walkilta.

Ideoiden vaihtoa puolin ja toisin

Liima on tärkeässä roolissa tuotteiden eri kerrosten kiinnittämisessä toisiinsa. Suurin osa liimoista tulee Kiillolta; käytössä on Sitol-dispersioliimaa ja Kiiltomelt-sulateliimaa. Yhteistyö parhaiden mahdollisten liimaratkaisujen löytämiseksi alkoi nelisen vuotta sitten.

Esimerkiksi juuri nyt liimalaminaattorilla testataan sulateliiman soveltuvuutta kehitteillä olevaan rakennuslevyjen pinnoitteeseen. Joskus käy standardiliima, joskus taas liima räätälöidään tarkkaan tuotteen vaatimuksiin.

”Vaihdamme tuotekehitysideoita puolin ja toisin. Taannoin kehitimme yhdessä palonestoliimaa, sillä rakennusteollisuuden eristelevyissä palonesto on tärkeää. Toisessa projektissa paransimme sulateliiman tarttuvuutta metallikääreisiin. Käymme yhdessä läpi teknisiä ominaisuuksia ja tuotekehityksen vaatimuksia”, Kotala kertoo.

Walki vaatii käyttämiltään liimoilta hyvää liimaamiskykyä, levitettävyyttä sekä veden- ja lämmönkestoa.

”Myös ympäristöarvot ovat meille erittäin tärkeitä. Liimat eivät saa sisältää mitä tahansa, sillä niiden pitää olla turvallisia käsitellä ja lopputuotteiden on oltava asianmukaisesti hävitettävissä”.

Kotimaista lähipalvelua

Walkin ja Kiillon tehtaat sijaitsevat vain noin 25 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Kotalan mukaan lyhyestä välimatkasta on paljon hyötyä. Jos esimerkiksi varastosta ei löydykään tarvittavaa liimakonttia, täydennystä saa nopeasti.

Läheisyys helpottaa toimintaa.

”Olemme saaneet hyvää teknistä asiakaspalvelua ja myös tuotekehitys on monipuolista. Näin suomalaiseen tyyliin voisi todeta: ei valittamista!”, Kotala naurahtaa.