Kasvomaskin pesu ja hygieeninen käyttö

Kasvomaski auttaa katkaisemaan tartuntatiet, mutta vain oikein käytettynä.

Koronaviruksen tiedetään leviävän pisaratartuntana, kun henkilö esimerkiksi yskii tai aivastaa. Tartunnan saanut henkilö voi lisäksi levittää virusta eteenpäin 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Kasvomaski voi estää tartunnan saanutta henkilöä levittämästä virusta muihin, mutta se ei välttämättä suojaa virustartunnalta. On kuitenkin tärkeää, että maskia käytetään oikein, sillä väärin käytettynä se voi jopa lisätä tartuntariskiä.

Kun käytät kasvomaskia, on tärkeä muistaa seuraavat asiat:

  • hyvä käsihygienia
  • hyvä yskimistekniikka ja -hygienia
  • kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen
  • turvavälin pitäminen muihin

Käsihygienia maskin käytön yhteydessä

Kasvomaskiin tulee koskea vain puhtain käsin. Pese tai desinfioi kädet ennen ja jälkeen maskin pukemisen. Kun riisut maskin, koske vain sen nauhoihin. Pese tai desinfioi kädet myös ennen ja jälkeen maskin riisumisen. Näin varmistat turvallisuuden ja hygieenisyyden, mikäli vahingossa olet koskenut kontaminoituneen maskin pintaan. Kädet pestään pesunesteellä, huuhdellaan vedellä ja kuivataan huolellisesti. Mikäli vettä ei ole käytettävissä, voi kädet desinfioida käsihuuhteella käsidesinfektioaineella tai desinfioivalla pyyhkeellä. Näkyvän lian pesuun suositellaan aina vesi-saippuapesua.

Kasvomaskin käyttö

Kertakäyttöinen kasvomaski suojaa virukselta parhaiten, sen suojateho on jopa 88 %. Kertakäyttöinen maski tulee välittömästi riisumisen jälkeen heittää roskiin. Kankaisen puuvillamaskin suojateho puolestaan on 20-30 %. Jos käyttää uudelleenkäytettävää kangasmaskia, sen voi käytön jälkeen pestä ja käyttää uudelleen. Kasvomaski pestään suositellaan pestävän 90 asteessa. Mikäli et ole varma pesukoneen tehosta, suosittelemme pesuaineen lisäksi käyttämään esimerkiksi Kiilto Oxy Wash-pesutehostinta. Se toimii myös alemmissa lämpötiloissa ja pesee pyykin raikkaaksi ja hygieeniseksi. Jos kankaista maskia ei voi heti riisumisen jälkeen pestä, se tulee säilyttää suljettavassa muovipussissa.

Muista hyvä käsihygienia myös pyykkiä käsitellessä. Pese kädet lämpimällä vedellä ja pesunesteellä saippualla, kuivaa pesun jälkeen huolellisesti. Lisäksi muista huolehtia pintojen säännöllisestä desinfioinnista likaisen pyykin käsittelyn jälkeen. Näin varmistat, ettei tasoista pääse leviämään mitään haitallista jo desinfioituihin tekstiileihin.