Vinkit ruoan turvalliseen ulosmyyntiin

Näin varmistat ruoan turvallisen take away -myynnin ja kotiinkuljetukset

Ruoan noutaminen ravintoloista sekä kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet viime aikoina etenkin koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi tehtyjen rajoitusten vuoksi. Jotta ruokaa voi turvallisesti myydä ulos, on syytä kiinnittää erityistä huomiota niihin kohtiin toimintaketjussa, jossa virusten leviäminen on mahdollista.

Take away -myynnissä ja kotiinkuljetuksessa pätee sama ohje, kuin kaikissa muissakin kohtaamisissa, eli henkilöstöä tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli heillä on lieviäkään oireita. Myös asiakkaita on hyvä muistuttaa noutamaan aterioita vain, jos heillä ei ole mitään oireita.

Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeä muistaa aina ruokaa ja ruokatilauksia käsitellessä. Kädet tulee pestä riittävän usein saippualla ja tarpeen mukaan desinfioida (esimerkiksi Erisan Soap, Erisan Etasept, Erisan Käsihuuhde). Suositeltavaa on tarjota myös asiakkaille mahdollisuus käsien desinfiointiin sisääntulon yhteydessä. Terve iho on paras suoja viruksia vastaan ja käsien kosteuttaminen auttaa pitämään ihon ehjänä ja torjumaan taudinaiheuttajia (esimerkiksi Erisan Hydra Cream). Myös suojahanskoja voi käyttää, mutta ne on vaihdettava puhtaisiin riittävän usein ja aina työvaiheesta toiseen siirryttäessä. Likaantuneet suojahanskat levittävät epäpuhtauksia ja vaarantavat työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuuden.

Siivouksella varmistat turvallisuuden

Korttimaksuja ja muita sellaisia maksutapoja, jotka vähentävät tarvetta käteisen ja korttilaitteen koskettamiseen olisi suositeltavaa käyttää. Tilat siivotaan normaalisti kiinnittäen erityistä huomiota hygieenisyyteen. Tarkemmat siivousohjeet ammattikeittiöille löydät oikean palstan linkin takaa.

Käytä perussiivoukseen heikosti emäksistä puhdistusainetta (esim. Kiilto Forte, Kiilto Plusclean) tai muuta normaalisti siivouksessa käytössä olevaa puhdistus- tai desinfiointiainetta (esim. Kiilto Antibact). Siivoa aina puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Siivouksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota noutoalueen pintoihin (palvelutiski, korttilaitteet ym.) ja kaikkiin usein kosketeltaviin pintoihin kuten ovenkahvoihin, pöytäpintoihin ja valokatkaisijoihin. Käytä tarvittaessa desinfioivaa ainetta. Asiakastiloihin ja henkilöstötiloihin tulee käyttää siivouksessa omia välineitään ja puhdistaa välineet huolellisesti aina siivouksen päätyttyä.

Mikäli noutotiloissa on ollut joko varmistettu tai epäilty COVID-19 tartunnan saanut henkilö, tulee tila siivota huolellisesti ennen kuin tila voidaan ottaa uudelleen käyttöön. Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen heikosti emäksistä puhdistusainetta tai muuta käytössä olevaa puhdistus- tai desinfiointiainetta. Siivouksen jälkeen erityisesti kosketuspinnat ja saniteettitilat tulee lisäksi desinfioida. Tehokkaimpia desinfiointiaineita vaipallista koronavirusta vastaan ovat hypokloriittipohjaiset aineet kuten Kiilto Hypo Dip ja vetyperoksidipohjaiset kuten Tevan Panox 200. Muita tehokkaita desinfiointiaineita ovat Kiilto Antibact, Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor, sekä Kiilto Easydes Spray.

Kotiinkuljetuksissa huomioitavaa

Kotiinkuljetuksissa pätee sama sääntö ohjeistaa henkilöstöä jäämään kotiin, mikäli heillä on lieviäkään oireita. Jos annosten kotiinkuljetuksessa käytetään omaa henkilökuntaa, opasta ja mahdollista heille hyvästä hygieniasta huolehtiminen.

Kuljetuslaatikot, maksupäätteet jne. pidetään puhtaana ja desinfioidaan tarvittaessa. Käyttövalmiit tuotteet ovat helppoja kuljettaa mukana, puhdistusaineista esimerkiksi Kiilto Superquick Spurt ja desinfiointiaineista Tevan Panox 200 ja Kiilto Easydes Spray sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Myös valmiit käyttöliuokset mahdollistavat puhdistamisen toimitilojen ulkopuolella.

Myös kotiinkuljetuksissa tulee suosia maksutapoja, jotka minimoivat kanssakäymisen toimituksen yhteydessä. Jos kuljetus on maksettu jo etukäteen, voi kanssakäymisen minimoida jättämällä tilauksen oven ulkopuolelle ilman kontaktia asiakkaaseen.

Katso myös: