Siivousohje ammattikeittiöille virusten leviämisen estämiseksi

Keittiötilat tulee siivota normaalisti poikkeustilanteenkin aikana samalla kiinnittäen erityistä huomiota korkeaan hygieniatasoon.

Tilojen viihtyvyyden ja sen käyttäjien turvallisuuden vuoksi on huolellinen ja riittävän usein tehtävä ylläpitosiivous tärkeässä asemassa. Henkilöstöä tulee ohjeistaa jäämään kotiin, mikäli heillä on lieviäkään oireita.

Keittiötilat tulee siivota normaalisti poikkeustilanteenkin aikana samalla kiinnittäen erityistä huomiota korkeaan hygieniatasoon. Siivous suoritetaan heikosti emäksisellä puhdistusaineella kuten Kiilto Plusclean tai Kiilto Forte. Siivoukseen voi käyttää aineena myös Kiilto Vieno hajusteeton tai Kiilto 10 Universum hajusteeton tai muuta normaalisti siivouksessa käytössä olevaa puhdistus- tai desinfiointiainetta, esim. Kiilto Antibact. Siivous suoritetaan aina puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kaikkiin usein kosketeltaviin pintoihin kuten ovenkahvoihin, pöytäpintoihin ja valokatkaisijoihin. Asiakastilojen ja henkilöstötilojen siivoukseen käytettään omia välineitään ja välineet tulee puhdistaa huolellisesti siivouksen päätyttyä.

Mikäli tiloissa on ollut joko varmistettu tai epäilty COVID-19 tartunnan saanut henkilö, tulee tila siivota huolellisesti ennen kuin tila voidaan ottaa uudelleen käyttöön. Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen heikosti emäksistä puhdistusainetta tai muuta käytössä olevaa puhdistus- tai desinfiointiainetta. Siivouksen jälkeen erityisesti kosketuspinnat ja saniteettitilat tulee lisäksi desinfioida. Tehokkaimpia desinfiointiaineita vaipallista koronavirusta vastaan ovat hypokloriittipohjaiset aineet kuten Kiilto Hypo Dip ja vetyperoksidipohjaiset kuten Tevan Panox 200. Muita tehokkaita desinfiointiaineita ovat Kiilto Antibact, Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor, sekä käyttövalmis Kiilto Easydes Spray.

Kloorituotteiden ohjeannostus epidemiatilanteessa on käyttää 1000 ppm klooria, jolloin annostus on seuraavanlainen: Kiilto Hypo Dip 1,0%, mikäli tuotteen parasta ennen päiväys on alle 6 kk päästä -> 2,0%, Kiilto Pluschlor sekä Kiilto Desichlor annostuksilla 50 ml / 950 ml vettä. Tevan Panox 200 on käyttövalmis, joten sen annostelu pinnoille on 100%.

Siivouksessa välineinä tulisi mahdollisuuksien mukaan suosia kertakäyttöisiä siivousvälineitä. Siivouspyyhkeistä hyviä ovat Prima yleispyyherulla sekä Prima kertakäyttöinen Mikrokuitupyyhe. Mikäli käytetään muita kuin kertakäyttöisiä välineitä, tulee huolehtia välineiden huolellisesta puhdistamisesta välittömästi siivouksen jälkeen. Pyyhkeet ja muut tekstiilit pestään ensisijaisesti 60-90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä korkeaa pesulämpötilaa, tulee käyttää desinfioivaa pesuainetta. Siivouksessa syntyneet jätteet ja kontaminoituneet kertakäyttöiset välineet tulee pakata välittömästi erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.

Siivouksen aikana tulee kiinnittää huomiota myös omaan suojautumiseen. Työvaatteiden ja -kenkien tulee olla helposti pestäviä. COVID-19 -tartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistuksessa suositellaan lisävarusteeksi nestettä läpäisemätön, pitkähihainen suojatakki tai suojaesiliina. Suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.

Suojaimia riisuttaessa pitää huomioida, ettei kosketa niiden ulkopintoja. Riisumiseen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla kyynärvarsia myöten. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa lisäksi käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept.

Lue lisää Työterveyslaitoksen ohjeistuksesta COVID-19 -tartuntojen ehkäisyyn sekä THL:n sivuilta ajankohtaista tietoa COVID-19 -viruksen tilanteesta.

Työohje: Siivousohje ravintoloille ja terasseille

Katso myös: