Siivousohjeet vähentämään tartuntatautien leviämistä (esim. koronavirus)

Huolellinen ylläpitosiivous on avainasemassa niin tilojen yleisen viihtyvyyden kuin tilojen käyttäjien turvallisuudenkin vuoksi.

Virusten on todettu koeolosuhteissa säilyvän erilaisilla pinnoilla jopa useita tunteja tai päiviä riippuen virustyypistä, pintojen materiaalista sekä ympäristön lämpötilasta ja kosteudesta.

Tilassa, jossa on oleskellut joko tartunnan saanut henkilö tai epäilty tartunnan saanut henkilö, tulee suorittaa huolellinen siivous heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella kuten Kiilto Vieno, Kiilto 10 Universum tai Kiilto Plusclean. Välineinä tulee käyttää kertakäyttöisiä mikrokuitupyyhkeitä ja moppeja. Siivouksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota kosketuspintoihin. Siivouksessa syntyneet jätteet ja kontaminoituneet välineet tulee pakata välittömästi erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.

Siivouksen jälkeen erityisesti kosketuspinnat tulee lisäksi desinfioida. Käyttövalmis desinfiointiaine, jolla on tutkittu teho koronaviruksia vastaan, on Kiilto Easydes Spray. Tutkitusti tehokkaita desinfiointiaineita ovat lisäksi mm. Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor sekä Tevan Panox 200. Mahdollisten eritetahrojen poistamiseen suositellaan käyttövalmista Tevan Panox 200 desinfektioainetta, työohje liitteenä.

Vaihtoehto nestemäisille desinfiointiaineille on vetyperoksidikuivahöyrytykseen perustuva Nocospray laite, joka desinfioi höyrytyksellään myös ilmatilan ja tilassa olevat tekstiilipinnat. Kuivahöyrytys tehdään siivoukseen jälkeen puhtaille pinnoille.

Yleispuhdistuksen jälkeen WC-tilojen kalusteet tulee pyyhkiä desinfioivalla aineella kuten Kiilto Pluschlor tai Kiilto Desichlor käyttäen annostuksena 5000 ppm.

Siivouksen aikana tulee kiinnittää huomiota omaan suojautumiseen. Työvaatteiden ja -kenkien tulee olla helposti pestäviä. COVID-19 -tartunnan saaneen henkilön oleskelutilojen puhdistuksessa suositellaan lisävarusteeksi nestettä läpäisemätön, pitkähihainen suojatakki tai suojaesiliina. Suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä.

Suojaimia riisuttaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei kosketa niiden ulkopintoja. Riisumiseen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla, esimerkiksi Erisan Soap. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa lisäksi käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept.

Lue lisää Työterveyslaitoksen ohjeistuksesta COVID-19 -tartuntojen ehkäisyyn sekä THL:n sivuilta ajankohtaista tietoa COVID-19 -viruksen tilanteesta.

Työohje: Eritetahradesinfektio

Katso myös: